NASA/JPL-Caltech
Roveren Perseverance daler mod Mars med et skjult budskab i faldskærmen

Marsrover zit vol verrassingen: NASA verstopt bericht in parachute

Internetspeurneuzen hebben een bericht ontcijferd aan boord van de Marsrover Perseverance, die allerlei bijzondere voorwerpen naar de rode planeet bracht.

Miljoenen mensen zaten op het puntje van hun stoel toen NASA vorige week de grootste rover aller tijden aan de grond zette op onze buurplaneet.

Maar slechts een enkeling ontdekte dat het ruimteagentschap een boodschap op de parachute van de landingscapsule had verborgen.

Parachute bevat binaire code

Vier dagen na de landing bracht NASA een video naar buiten.

VIDEO: De parachute klapt uit:

NASA maakte voor het eerst beelden van de afdaling om alle stappen van de landing te kunnen analyseren.

Het patroon van de parachute trok meteen de aandacht van speurneuzen, die een verborgen boodschap vermoedden.

In zes uur vonden ze de gps-coördinaten van het aardse adres van de rover, het Jet Propulsion Laboratory van NASA, plus het motto ‘DARE MIGHTY THINGS’ als binaire code.

Koden på Perseverance faldskærm består af binære tegn.
© NASA/JPL-Caltech

Patroon van de parachute is computercode

De parachute bestaat uit vier ringen, die in smalle taartpunten verdeeld zijn, wit of rood van kleur.

De code is te lezen door elke ring met de klok mee te volgen en de kleuren te vertalen met 1 of 0, zoals in een binaire code.

Elk teken is geschreven met zeven stukjes, waarna drie witte velden een nieuw teken aangeven. Zo staat in de binnenste ring 0000100, wat overeenkomt met D.

Voor toekomstige missies is het van belang te weten hoe een 21,5 meter brede parachute precies uitklapt met twee keer de snelheid van het geluid in de ijle atmosfeer van Mars.

De parachute deed waar hij voor bedoeld was en remde de landingscapsule met de Perseverance en zijn speciaal gebouwde dronekraan af tot 89 m/s.

Perseverance faldskærm blafrer nu frit på Mars' overflade.

De parachute is met de overige delen van de landingscapsule neergestort in de Jezero-krater, die de Perseverance gaat verkennen.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Mars Reconnaissance Orbiter

NASA-wetenschappers onthulden dat de parachute niet het enige easter egg was dat naar Mars is gevlogen.

Meteoriet keert terug

Twee Marsmeteorieten, die 600.000 tot 700.000 jaar geleden de rode planeet zouden hebben verlaten, hebben de Perseverance een handje geholpen. Eentje was al even op het ISS en zit nu in het kalibratieapparaat van de lasercamera die de samenstelling van de rotsen van Mars moet bepalen. De tweede meteoriet is ingebouwd in het laserinstrument SHERLOC.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/ESA/Thomas Pesquet

Gps-code daagt schatzoekers uit

NASA heeft schatzoekers op aarde flink uitgedaagd door een geocache, een scanbaar object waar mensen die aan geocaching doen met gps naar zoeken, op het kalibratieapparaat van het laserinstrument SHERLOC te plaatsen. De geocache linksonder is gegraveerd in een deel van het vizier van toekomstige ruimtepakken die getest gaan worden in de straling op Mars.

NASA/JPL-Caltech

Ansichtkaart met familiefoto

De Perseverance heeft al duizenden foto’s naar de aarde gestuurd. Op een daarvan zagen oplettende internetters een ‘familieportret’ van alle Marswagens van NASA. Het is niet bekend of dit een wetenschappelijk doel heeft.

NASA/JPL-Caltech