De beelden van de Perseverance tonen de grondlagen langs de rand van een waaiervormige depressie. Uit de horizontale lagen blijkt dat hier zo’n 3,7 miljard jaar geleden continu grond en gesteente werden afgezet.
Volgens NASA’s onderzoek zijn de lagen vergelijkbaar met die langs rivieroevers op aarde. Het onderzoek naar de grondlagen, stratigrafie genoemd, bevestigt dus dat de waaiervorm een rivierdelta is en dat de Jezerokrater een meer met een diameter van wel 45 kilometer was.
Een uitloper van rotsblokken toont aan dat de rivier kort voor het droogvallen nog vrij krachtig stroomde. Het water trad buiten zijn oevers en verplaatste grote hoeveelheden materiaal.
Perseverance graaft in 2022 in rivierdelta
Dankzij de nieuwe ontdekking kunnen astronomen nu bepalen waar de Perseverance moet zoeken.
Volgens de wetenschappers zullen de fijnste, oudste afzettingen op de bodem van de delta de beste omstandigheden hebben om sporen van leven te verbergen. De afzettingen weerspiegelen een periode waarin de stroming kalm en constant was, wat de beste voedingsbodem bood voor potentiële microben op Mars.
De rustige stroming kan ook geleid hebben tot lagen klei en modder, die het best geschikt zijn voor het bewaren van organisch materiaal.
Op dit moment is de rover ruim 2 kilometer verwijderd van de steile oevers van de rivierdelta, maar hij zal in 2022 dichterbij komen om in de bodem te boren.
VIDEO: Zo slaat de Perseverance Marsmonsters op
Terwijl de Perseverance verder zoekt, zullen geologen de beelden van de rover gebruiken om de water- en gesteentegeschiedenis van de krater in kaart te brengen om te achterhalen waarom de hele planeet opdroogde en onvruchtbaar werd.