Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marsbewoners zelfvoorzienend door cyanobacteriën

Uit nieuwe proeven blijkt dat taaie aardse organismen een toekomstige Marsbasis zuurstof en eten kunnen geven.

Shutterstock

Onderzoekers hebben aangetoond dat cyanobacteriën, ook wel blauwalgen genoemd, kunnen overleven in een Marsachtig milieu. Hierdoor zou een Marskolonie zich zonder voorzieningen van buitenaf kunnen redden.

Cyanobacteriën veranderden 2,4 miljard jaar geleden de atmosfeer van onze planeet toen ze via fotosynthese het zuurstofniveau verhoogden en de weg vrijmaakten voor alle organismen – inclusief wijzelf – die van zuurstof leven.

In een bioreactor (inzet) zijn cyanobacteriën gekweekt (grote foto) met gassen en stoffen die op Mars te vinden zijn.

© ZARM/University of Bremen

Verder hebben cyanobacteriën het unieke vermogen stikstof uit de lucht te halen en om te zetten in organische stoffen, waarmee ze biomassa kunnen produceren. Zowel zuurstof als biomassa zijn cruciaal voor een toekomstige Marsbasis.

Overleefden bij lage druk

In een serie proeven onderzochten wetenschappers van de universiteit van Bremen in Duitsland of je cyanobacteriën kunt kweken in een Marsachtig milieu. Ze werden in een bioreactor blootgesteld aan diverse combinaties van stikstof en kooldioxide, die beide in de Marsatmosfeer voorkomen.

Uit de proeven bleek dat de taaie organismen standhielden bij een druk die slechts een tiende van de druk op aarde en circa tien keer zo hoog als op Mars is. De cyanobacteriën gedijden toen de lucht in de bioreactor 96% stikstof en 4% kooldioxide bevatte.

Een langetermijnvisie is om Mars met terravorming op de aarde te laten lijken. Cyanobacteriën kunnen hier met hun taaiheid en zuurstofproductie een cruciale rol in spelen.

© Shutterstock

Op Mars heersen bijna tegengestelde omstandigheden, maar uit de proef blijkt dat je de microben kunt kweken met middelen die daar te vinden zijn.

Op de lange termijn kunnen aangepaste cyanobacteriën Mars misschien veranderen zoals ze ooit de aarde veranderden, en de rode planeet groen en zuurstofrijk maken.

Lees ook:

Perseverance
Mars

Grote rover is geland op Mars

6 minuten
Mars
Mars

13 oktober: Oranjerode Mars licht op aan de avondhemel

2 minuten
Mars

Nu gebeurt het: Missie bereikt Mars

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg