Mars wordt een reus aan de hemel

Als de aarde de baan van Mars inhaalt, staat ons een spectaculair schouwspel te wachten. Mars zal zeer helder aan de hemel staan en er gigantisch uitzien.

Mars duidelijk

Zo'n een keer per anderhalf jaar haalt de aarde Mars in. De rode planeet is dan bijna de tegenvoeter van de zon.

Op dat moment staan Mars en de aarde bijna zo dicht bij elkaar als mogelijk is.

Het verschijnsel treedt op 30 mei op. Mars en de aarde staan dan op circa 76.000.000 kilometer afstand. De rode planeet lijkt daardoor zeer groot aan de hemel.

Illustratie: NASA/JPL-CALTECH

Zo kun je Mars zien

Mars staat in onze contreien niet zo hoog aan de hemel in de zomer: op zijn maximale hoogte staat de planeet slechts 12 graden boven de horizon.

Daarom kun je het best een hoog punt met een vrij uitzicht opzoeken als je de rode planeet wilt waarnemen.

Je kunt Mars ongeveer tussen 20.00 uur en 0.30 uur zien in de richting van het sterrenbeeld Schorpioen in het zuiden.

Mars wordt niet verduisterd

De aarde verduistert Mars niet, want de banen van de twee planeten liggen niet in hetzelfde vlak. Ze staan iets schuin ten opzichte van elkaar.

Daardoor kunnen we op de eerste rij zitten als Mars zich van zijn beste kant laat zien: volledig verlicht door de 'spot' van de zon.

Mars licht op als Jupiter

Op 30 mei licht Mars ongeveer even sterk op als de gasreus Jupiter, die na Venus de helderste planeet aan het firmament is.

Het verschijnsel is niet alleen interessant voor amateurastronomen, maar wetenschappers kunnen ook hun hart ophalen als Mars zo dicht bij de aarde staat.

Het is namelijk gunstig om observaties van en missies naar Mars zo te plannen dat de geringe afstand optimaal benut wordt.