Mars solsystem

Mars werd gevormd door hooligans

Mars is ongewoon klein voor zijn positie in het zonnestelsel. Computersimulaties van de ontwikkeling van het zonnestelsel laten zien waarom dat zo is.

15 juli 2013 door Henrik Bendix

De aarde is negen keer zo zwaar als Mars en heeft een twee keer zo grote diameter. De bescheiden afmetingen van onze buurplaneet zijn voor de astronomen bijna niet te verklaren. Als de planeten zijn gevormd uit dezelfde schijf van materie rond de zon, zouden de middenplaneten het grootst moeten zijn en de buitenplaneten het kleinst. Dat gaat op voor het grootste deel van het zonnestelsel – maar Mars is een vreemde eend in de bijt.

Druk van Jupiter

Nieuwe computermodellen tonen echter aan dat Jupiter in een paar miljoen jaar is ontstaan en al vroeg in de geschiedenis van het zonnestelsel zo'n 300 miljoen kilometer aflegde, naar de zon toe. Hier perste de reuzenplaneet het materiaal in het binnenste van het zonnestelsel flink samen. Vervolgens keerde hij op zijn schreden terug en zocht hij zijn huidige baan op.

Mars lag eruit

Op dat moment waren de binnenplaneten nog niet af; duizenden rotsblokken met een diameter van een paar kilometer en een paar grotere planeten in wording draaiden om de zon. In 30 tot 50 miljoen jaar werden Venus en de aarde steeds groter in het centrale deel van de schijf, waar genoeg materiaal was, maar Mars kwam buiten die schijf terecht en kon dus niet zo hard groeien.

De nieuwe computermodellen kunnen niet alleen de afmetingen van Mars verklaren, maar ook andere raadsels van het zonnestelsel oplossen, waaronder de vraag hoe de aarde aan al zijn water komt, waarom de maan zo veel kraters heeft en hoe de gasplaneten aan zo veel manen komen.

Lees meer over de kosmische reuzen

Lees veel meer over dit onderwerp in het artikel Hooligans in het heelal! van Wetenschap in Beeld. Als geregistreerde gebruiker van deze site kun je het artikel met de knop hieronder downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: