Mars iglo 3D

Mars-koloniën nemen vorm aan in 3D

NASA heeft een grote prijsvraag uitgeschreven om inspiratie op te doen voor verblijfplaatsen op Mars. De koloniën moeten 3D-geprint kunnen worden met zo min mogelijk menselijke bemoeienis.

15 oktober 2015 door Karine Kirkebæk

Hoe moeten we in de ruimte wonen? NASA heeft grote dromen en sleept iedereen daarin mee. Het ruimteagentschap heeft een prijsvraag uitgeschreven om mensen uit te dagen een 3D-geprint huis te ontwerpen voor de eerstvolgende grote reisbestemming: Mars.

De koloniën moeten een veilige, functionele en aangename verblijfplaats bieden aan kosmische ontdekkingsreizigers.

Mars krijgt iglo's

De bedrijven Clouds AO en SEArch hebben de prijsvraag gewonnen met hun 3D-geprinte iglo, ICE HOUSE, die van ijs gemaakt is. Omdat er enorme hoeveelheden ijs op Mars zijn, is de techniek van deze kolonie zeer interessant voor NASA. Dankzij zijn speciale vormgeving en de lage temperaturen op de noordelijke breedtegraden van Mars kan de iglo een dikke schaal van ijs in stand houden, die mensen beschutting biedt en een binnentuin mogelijk maakt.

De tuin voorziet de astronauten van voedsel en zuurstof. Het ijs heeft bovendien het voordeel dat natuurlijk licht erdoorheen dringt, maar de schadelijke straling uit de ruimte niet.

De 3D-iglo op Mars.

Prijsvraag lokt nieuwe ideeën voor Mars uit

De prijsvraag was bedoeld om creatieve, innovatieve ideeën los te krijgen van de beste architecten en technici ter wereld. Sommige deelnemers zijn dagelijks in de ruimte bezig, terwijl andere hun tekentafels, bouwplaatsen en materialen stevig op de aarde hebben staan.

Er hebben grote namen meegedaan aan het eerste deel van de prijsvraag. Een van de deelnemers was de beroemde Britse architect Norman Foster.

Norman Foster ontwierp het beroemde St Mary Axe 30-gebouw in Londen.

Huizen op Mars worden in fases gebouwd

Norman Foster ziet al voor zich hoe de huizen op Mars in drie fases gebouwd kunnen worden:

  • Eerst graven robots een 1,5 meter diep gat op de plek waar een huis moet komen.

  • Vervolgens worden er opblaasbare modules op Mars gezet, die het hart van de kolonie gaan vormen.

  • Ten slotte laten kleine robotjes de losse grond op Mars smelten om deze te gebruiken als voegmassa tussen het huis en de planeet.

De motivatie om een goed ontwerp in te dienen was groot. De winnaar heeft er 2 miljoen euro mee opgestreken. In het volgende deel van de prijsvraag zullen de koloniën geprint en getest worden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: