NASA/JPL-Caltech

LIFT-OFF-GIDS: 5 kanalen waar NASA’s Marslancering te zien is

Vandaag stijgt NASA’s grote missie Mars 2020 op, met de rover Perseverance en de minihelikopter Ingenuity. Volg het aftellen en de lift-off samen met NASA, met een grappige ruimtefan of met een paar hardcore nerds. Wij verwijzen je naar de vijf beste kanalen om de lancering te zien.

Er staat een Atlas V-raket klaar op het lanceerplatform in Cape Canaveral, Florida, VS. In de neus bevindt zich de rover Perseverance, die op Mars naar sporen van leven gaat zoeken. Volgens plan stijgt de raket donderdag om 13.50 uur Nederlandse tijd op.

Ook de minihelikopter Ingenuity is aan boord, die als eerste vaartuig ooit in de dunne atmosfeer op Mars moet gaan vliegen. Het is de grootste NASA-missie naar Mars sinds de rover Curiosity in 2011 vertrok. Er is dan ook wereldwijd veel aandacht voor, en de ruimteliefhebbers hebben zich voorbereid.

Daardoor kun je de lancering op verschillende plekken live volgen. Hieronder hebben we de vijf beste online kanalen verzameld die de lancering uitzenden.

Het officiële kanaal

NASA Live
De Amerikaanse ruimteorganisatie zendt 24 uur per dag interviews, achtergrondinformatie en lanceringen uit. Ook de lancering van Mars 2020 is uiteraard te volgen. De uitzending begint 50 minuten van tevoren en duurt van 13.00 uur tot aan de lancering om 13.50 uur Nederlandse tijd. NASA Live is gelikt, fraai en soms routinematig. Het is een beetje alsof je een liveverslag van sportevenementen op de staatstelevisie bekijkt.

Behalve op YouTube streamt NASA nog op allerlei andere platforms, zoals Facebook, Twitch, Twitter en de NASA-app.

Het kanaal voor nerds

NASASpaceFlight.com
Deze nieuwssite met een focus op ruimtevaart en raketbouw werd in 2005 opgericht in samenwerking met deskundigen uit de Amerikaanse ruimtevaartsector. Wil je dicht bij de bronnen komen en bijvoorbeeld interne NASA-memo’s en discussies tussen ingenieurs van verschillende bedrijven lezen, neem dan een kijkje op NasaSpaceFlight. Het verslag van de lanceringen is een mix van technische feiten en opgewonden kreten. Het enthousiasme spat ervanaf.

De livestream van de Mars 2020-lancering begint naar verwachting kort voor de geplande lift-off om 13.50 uur.

Het grappige kanaal

Everyday Astronaut
Tim Dodd kocht ooit voor de grap een tweedehands Russisch ruimtepak. Inmiddels kan hij leven van die grap. Het YouTube-kanaal waarop Dodd ruimtevaarttechnologie begrijpelijk uitlegt, heeft 700.000 abonnees. De content is zowel grappig als serieus, zeer goed geproduceerd en vaak gebaseerd op inside bronnen van bijvoorbeeld NASA en SpaceX.

De livestream van de Mars 2020-lancering begint naar verwachting kort voor de geplande lift-off om 13.50 uur.

Het totale kanaal

SPACE (Official)
SPACE heeft geen zelfgeproduceerde content of herkenbare gastheren. Het kanaal is een verzamelpunt van de grootste, meest opzienbarende gebeurtenissen op het gebied van de ruimtevaart en brengt livestreams van lanceringen over de hele wereld, een actueel overzicht van lanceringstijden, video’s van ruimtewandelingen op het internationale ruimtestation ISS en nog veel meer. De reacties en de chat zijn vaak levendig en interessant om te volgen.

Het provisorische kanaal

Space News Pod
Will Waldens video’s en podcasts zijn spontaan en verlopen niet per se volgens een vast script. Space News Pod graaft vaak net iets dieper dan de gangbare nieuwskanalen. Het is alleen wel wat geïmproviseerd, en Walden mengt zich geregeld in de livechat die met zijn uitzendingen meeloopt.

De livestream van de Mars 2020-lancering begint naar verwachting kort voor de geplande lift-off om 13.50 uur.

Volg de discussie over Mars online

Bij de lancering van grote missies ontstaan er vaak levendige discussies op Facebook en Twitter van gebruikers van over de hele wereld.

Dat is ook deze keer de verwachting. NASA moedigt mensen zelfs aan om voorafgaand aan de lancering de hashtag #CountdownToMars te gebruiken en te volgen. Andere verwachte populaire hashtags zijn #Mars2020 en #Perseverance, de naam van de nieuwe rover.

NASA heeft de rover ook een eigen Twitter-profiel gegeven, waar tweets worden geschreven alsof de rover zelf aan het woord is. Bekijk het profiel hier.

Als je gek bent van raketten, check dan het Twitter-profiel van United Launch Alliance, de bouwer van de Atlas V, die de Mars 2020-missie op weg helpt.