Kunstmatige intelligentie bestuurt Marsrover

In de rover Curiosity is kunstmatige intelligentie geïnstalleerd, waardoor het Marsvaartuig analyses van het oppervlak van de planeet kan uitvoeren – zonder tussenkomst van mensen.

Curiosity

In de Curiosity-rover, die op Mars verblijft, is kunstmatige intelligentie geïnstalleerd.

© NASA

De gemiddelde afstand tot Mars is 225 miljoen kilometer. Daardoor is een signaal vanaf de aarde 15 minuten onderweg naar de rover Curiosity op Mars. Als het signaal weer terug moet, duurt dat nog eens 15 minuten.

De communicatie tussen mensen op aarde en het zeswielige laboratorium op de rode planeet verloopt dus bijzonder langzaam.

Daarom heeft NASA er de afgelopen jaren mee geëxperimenteerd om de rover onafhankelijker te maken van mensen.

54 analyses uitgevoerd

Er is een stukje software met kunstmatige intelligentie door de ruimte gestuurd en in de Curiosity geïnstalleerd. Daardoor is de rover in staat zelf beslissingen te nemen.

De kunstmatige intelligentie, AEGIS, werd in mei 2016 geactiveerd en is sindsdien 54 keer ingezet.

Het programma stuurt de zogeheten ChemCam van de rover aan, een apparaat dat laserstralen op stenen afvuurt en de materialen die verdampen, analyseert. Zo wordt de samenstelling van de stenen duidelijk.

Wachttijd wordt benut

De snelheid van de rover op Mars wordt nog steeds aangestuurd door NASA-onderzoekers, die ook bepalen welke grotere onderzoeken de rover moet uitvoeren.

Maar tijdens de reis tussen verschillende gebieden, en als de rover wacht op opdrachten van de aarde, vuurt AEGIS de laser af om de omliggende stenen te onderzoeken. Zo wordt de wachttijd optimaal benut.

Tot dusver hebben de onderzoekers de analyses van AEGIS gebruikt om te bepalen naar welke nieuwe plekken de rover moet rijden.