Kernreactortjes moeten Mars van stroom voorzien

Energietekort is een grote belemmering voor een kolonie op Mars. NASA test kernreactoren die dit probleem moeten oplossen.

© NASA

Vijf kleine kernreactoren moeten de droom van een kolonie op Marswerkelijkheid maken.

Ze kunnen elk op zijn minst tien jaar lang 1 tot 10 kW stroom opwekken – genoeg voor licht, warmte en technische apparaten van een kolonie. Een prototype van de reactor Kilopower is klaar om te worden getest op een afgelegen plek in de woestijn van Nevada.

De technologie is gebaseerd op kernsplijting, waar ook kerncentrales gebruik van maken. De warmte-energie van de kernsplijting wordt omgezet in stroom.

Kerncentrales zijn echter groot en complex. Daarom hebben ingenieurs van het Glenn Research Center van NASA in Cleveland een minifissiegenerator ontwikkeld, een simpelere versie met zelfregulerende, stabiele kernsplijting. De generator is zo groot als een vuilnisemmer en de atoomkern is niet groter dan een keukenrol.

De technologie van de afzonderlijke delen van de reactor is al getest, dus de onderzoekers zijn al een heel eind met de kleine kerncentrale.

Een kern van uranium vormt het hart van de kleine kernreactor.

Het voordeel van de atoomreactor ten opzichte van onder meer zonnecellen is dat hij robuust is en niet afhankelijk van de omgeving.

Dat is belangrijk op Mars, omdat grote gebieden er donker zijn en langdurige stofstormen het zonlicht blokkeren.

Met de Kilopower-reactor kan een Marsexpeditie op elke plek landen, ook in het donkere noorden, waar mogelijk ijs is.

De gebieden daar zijn met name interessant omdat ijs een kolonie van water kan voorzien en sporen van leven kan bevatten.

Radioactieve stof laat warmte vrij in reactor

Een radioactieve kern zendt warmte uit in een reactor en motoren zetten deze om in stroom. De minikerncentrale moet een Marsbasis van stroom voorzien.