Op de planeet Mars is het drukker dan ooit: er zijn op dit moment maar liefst drie missies actief.

Ruimtewedloop begonnen op Mars
De VS, China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn in een race verwikkeld om leven te vinden op Mars en als eerste een bemande missie naar de planeet te sturen.
Updates van Mars:
Hier vind je steeds het laatste nieuws van de rode planeet.
NASA-helikopter vindt spannend terrein op Mars
Tijdens zijn negende vlucht, op 5 juli, maakte de dronehelikopter Ingenuity een reeks opnamen van de rode planeet die wetenschappers helpen bij het plannen van de volgende fase van de Marsexpeditie.
De rover Perseverance gaat bodemmonsters nemen in zijn zoektocht naar leven – of sporen daarvan – en de dronebeelden wijzen zowel op veelbelovende gebieden als op moeilijk begaanbaar terrein voor het kleine voertuig.
Met de resolutie van NASA’s satellietbeelden kunnen wetenschappers alleen stenen met een diameter van een meter en meer zien, maar ook kleinere stenen zijn een maatje te groot voor de Perseverance. De minihelikopter dient dus als verkenner bij het plannen van de route van de rover.
NASA-wetenschappers zijn echter vooral geïnteresseerd in een rotsformatie die de Raised Ridges wordt genoemd. Ze vermoeden dat de verhoogde stenen lang geleden de oevers van een rivier vormden, waardoor het gebied bijzonder interessant is in de zoektocht naar de verdwenen organismen van de rode planeet.

Raised Ridges
Onderzoekers hopen dat de verhoogde rotsen sporen van leven kunnen bevatten. De schaduw van de minihelikopter Ingenuity is onder aan de foto te zien.

Zandduinen
Zonder de laatste foto’s van de Ingenuity had de rover weleens vast kunnen komen te zitten in de grote duinen op weg naar de Raised Ridges.

Bodemgesteente
De beelden tonen het bodemgesteente op Mars – en verscheidene grote stenen waar het Perseverance-team nu veilig omheen kan navigeren.
De Chinese Marsrover Zhurong rijdt nu succesvol rond op Mars.
De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft foto’s vrijgegeven waarop te zien is dat de rover Zhurong het landingsplatform heeft verlaten. De beelden zijn gemaakt door de ruimtesonde Tianwen-1.

Rechtsboven zie je twee stippen. De grootste is het landingsplatform, de kleinere is de Marsrover die een stukje is weggereden. Het donkere gebied rond het landingsplatform wordt mogelijk veroorzaakt door rook uit de motor tijdens de landing. De symmetrische lichte strepen in noord-zuidrichting zijn mogelijk fijn stof dat is ontstaan toen het landingsplatform na de landing de resterende brandstof liet weglopen.
De heldere vlek in het midden van de foto is afkomstig van de landingscapsule en de parachute van de Marsrover, en de heldere stip linksonder is het hitteschild van de landingscapsule.
Zhurong moet ongeveer drie maanden op Mars rondrijden om gegevens te verzamelen.

China zet rover op Mars
Als tweede land ter wereld heeft China een rover, Zhurong, aan de grond gezet op Mars.
De rover landde in het gebied Utopia Planitia, waar NASA in 1976 ook een lander naartoe stuurde.
De Zhurong, die is genoemd naar een Chinese vuurgod, heeft een accu waar hij 90 dagen mee kan rijden. Hij rijdt zo’n 200 meter per uur en is uitgerust met een radar die op 100 meter diepte naar water en ijs kan speuren.
De rover heeft ook een magnetometer aan boord, en het is de eerste keer dat zo’n apparaat op een rover naar Mars is gestuurd. De magnetometer moet uitzoeken hoe Mars zijn magnetische veld is kwijtgeraakt, en daarmee zijn atmosfeer en water.
Hoewel de wetenschappelijke ambities niet torenhoog zijn, is dit een demonstratie van de Chinese technologie. Het land wil in 2028 of 2030 een missie lanceren om grond van Mars naar de aarde te brengen.
NASA-helikopter vliegt naar Mars
19 april 2021
Voor het eerst heeft NASA op een andere planeet gevlogen. De 1,8 kilo zware dronehelikopter Ingenuity steeg op vanaf Mars en klom tot 3 meter hoogte. Hij zweefde zo’n 40 seconden, waarna hij weer landde.
De vlucht was gepland voor 11 april, maar vanwege softwareproblemen werd hij uitgesteld.

Zo gaat de Ingenuity rondvliegen
De helikopter Ingenuity gaat zoeken naar leven op Mars. Vanwege de vertraging van de signalen tussen Mars en de aarde moet de helikopter op eigen houtje handelen.
Onder een van de zonnepanelen verbergt de helikopter Ingenuity een eerbetoon aan het eerste vliegtuig aller tijden: een klein fragment van de vliegmachine van de gebroeders Wright.
Video: Zie de minihelikopter voor het allereerst opstijgen
Op Mars vliegen is een technologische uitdaging van formaat. ’s Nachts kan het er wel 90 graden vriezen, en de atmosfeer is zeer ijl: maar 1% van die op aarde.
Daarom moest de Ingenuity licht zijn en rotorbladen hebben die groter en sneller zijn dan ze op aarde hadden hoeven te zijn.
Bron: NASA