Magnetfelter
Heelal - Mars

Heeft Mars ook magnetische polen?

De aarde heeft een magnetische zuid- en noordpool. Heeft Mars dat ook?

Mars heeft geen magnetische polen zoals de aarde, alleen een heel zwak magnetisch veld met een geheel andere consistentie.

Het magnetisch veld van de aarde ontstaat door een soort dynamo in de aardkern. Het is een dipoolveld: een veld met een duidelijke magnetische noord- en zuidpool. Mars heeft wellicht ooit een gelijksoortig magnetisch veld gehad, maar de dynamo daar werkte alleen toen Mars nog heel jong was.

Magneetveld is moeilijk te meten

In de afgelopen paar miljard jaar stond de dynamo ‘uit’ omdat Mars een kleine planeet is die sneller afkoelde dan de aarde. Dat betekent echter niet dat er niets van het oorspronkelijke magnetisch veld over is. De gesteenten die ontstonden toen de dynamo nog werkte, werden namelijk zwak magnetisch. Het magnetisch veld van deze gesteenten is circa 3000 keer zo zwak als dat van de aarde, en dus moeilijk te meten.

Het veld van de magnetische gesteenten is geen gewone dipool, maar is veel onregelmatiger. Ruimtesondes in een lage baan om Mars hebben de ligging van het magnetisch gesteente in kaart gebracht. Het resultaat was opzienbarend: de magnetische gesteenten op Mars liggen voornamelijk op het zuidelijk halfrond. Het gehele noordelijk halfrond van Mars heeft vrijwel geen magnetisch gesteente – en dus ook een minimaal magneetveld.

Lees ook:

Mars

Wetenschap in Beeld gaat naar Mars

2 minuten
Natuurkundige verschijnselen

Magnetisch veld blaast onderzoeksapparatuur op

1 minuut
Mars atmosfeer
Mars

NASA: Daarom verloor Mars zijn atmosfeer

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!