Mars UV top

Foto's tonen Mars van een andere kant

Vanaf een afstandje maakte een NASA-vaartuig onthullende kiekjes van Mars. Die vertellen de astronomen het een en ander over de atmosfeer en de wolken van de planeet, en verklaren waardoor hij oplicht in het donker.

28 oktober 2016 door Karine Kirkebæk

NASA heeft onlangs nieuwe ultravioletfoto's openbaar gemaakt van het vaartuig MAVEN, dat zich in en baan om de rode planeet bevindt. Hiervandaan neemt het de atmosfeer, de wolkenformaties en de bijzondere 'nachtgloed' van Mars onder de loep.

De foto's zijn de meest gedetailleerde in hun soort, en ze brengen geheel nieuwe detailkennis over de planeet aan het licht.

Mars licht 's nachts op

Op enkele van de interessantste foto's is Mars 's nachts te zien. De afbeeldingen laten zien dat de rode planeet in het donker gloeit. Dit verschijnsel wordt ook wel nachtgloed genoemd.

Foto: NASA

Nachtgloed treedt op wanneer de donkere kant van een planeet licht uitzendt als gevolg van chemische reacties in de atmosfeer. Op Mars wordt het veroorzaakt door stikstofmonoxide, en het is voor het eerst dat er foto's van zijn gemaakt.

De lente begint op Mars

Op daglichtfoto's is te zien hoe de atmosfeer verandert met de seizoenen. Hier zie je hoe de lente aanbreekt aan het eind van de winter.

Het roze gebied is een ozonconcentratie aan de zuidpool. Foto: NASA

's Winters hoopt zich ozon op in de atmosfeer, maar in het voorjaar neemt de concentratie daarvan af als er weer waterdamp in de atmosfeer komt. Die is 's winters bevroren.

De wolken tollen rond

Een derde foto maakt de astronomen wijzer over de wolken van Mars. Ze zijn ingekleurd om te illustreren hoe de wolken (de lichte vlekken) rondwervelen op de planeet en zich in de richting van de hoogste vulkaan, Olympus Mons, bewegen.

Foto: NASA

De nieuwe kennis die de foto's hebben opgeleverd kan nuttig zijn voor toekomstige missies naar Mars.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: