ESA wil water winnen op Mars

Als je op Mars wilt overleven, moet je zelf water meenemen. Maar daar wil de ESA verandering in brengen.

Exomars

Water voor het verbouwen van gewassen, voor het bereiden van voedsel en om te drinken. Het Europese ruimteagentschap ESA wil ervoor zorgen dat toekomstige Mars-reizigers water in overvloed hebben. En ze hoeven het niet zelf mee te nemen. ESA wil het water op Mars zelf geschikt maken om te drinken.

Stromend water op Mars

Volgens NASA was er ooit meer water op Mars dan in de Noordelijke IJszee.

Het water op Mars is gevonden in de Garni-krater

Het was al langer bekend dat Mars in zijn jonge jaren grote zeeën en rivieren had. Maar in de loop van miljarden jaren is het water verdwenen, en tot een paar maanden geleden waren astronomen over de hele wereld ervan overtuigd dat Mars droog en onvruchtbaar was.

Met behulp van infraroodbeelden wisten NASA-onderzoekers echter aan te tonen dat er nog steeds vloeibaar water is op Mars. Het komt echter in kleine hoeveelheden voor en is zeer zout. De ESA wil dit water zuiveren.

Water op Mars moet worden gezuiverd

De ExoMars-rover wordt extra grondig gesteriliseerd voor vertrek naar Mars. Hij mag het Marswater niet vervuilen met bacteriën van de aarde.

In mei 2018 stuurt de ESA de missie ExoMars naar de rode planeet. Aan boord bevindt zich onder andere een Marswagen (rover) die de planeet moet onderzoeken op tekenen van leven. Maar dat is nog niet alles. Het mobiele laboratorium wordt ook uitgerust met een filter dat het water op Mars kan zuiveren.

Video

De video laat de fasen zien waaruit ExoMars bestaat.

Water winnen voor Marskolonisten

In eerste instantie zullen er heel kleine hoeveelheden water uit het filter komen. Habit, zoals de filterinstallatie heet, is ontwikkeld door de technische universiteit van het Zweedse Luleå en kan 50 liter water zuiveren in een Marsjaar (687 dagen op aarde).

Als de missie een succes wordt, is het de bedoeling om het project uit te breiden. Op de langere termijn moet er water kunnen worden gewonnen voor toekomstige Marskoloniën.