Shutterstock
Mars

Oranjerode Mars licht op aan de avondhemel

GIDS VOOR STERRENHEMEL: In oktober is Mars ’s avonds te zien aan de hemel. Je herkent hem aan zijn heldere, oranjerode gloed.

Over Mars

Mars is een van de felst verlichte objecten aan de sterrenhemel en is het grootste deel van het jaar te zien.

Maar slechts om het jaar komt de rode planeet zo dicht bij de aarde als nu, dat wil zeggen binnen een afstand van circa 100 miljoen kilometer.

Die afstand is zo gering doordat Mars in oppositie staat. Dat betekent dat de zon, aarde en Mars op één lijn staan.

IJzeroxide geeft Mars zijn rode kleur, die je in maart elke avond kunt zien.

© Shutterstock

Je kunt Mars makkelijk herkennen aan zijn oranjerode tint, die de planeet dankt aan het roestrode stof op de bodem en in de atmosfeer.

Het stof is rood doordat de bodem van Mars verhoudingsgewijs veel ijzeroxide bevat, de stof die ook roest en bloed hun rode kleur geeft.

Op Mars bevat de bodem 18 procent ijzeroxide, terwijl dat voor de aarde bijvoorbeeld maar 8 procent is.

Gids voor Mars

© Stellariu,m

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER

Mars is in oktober te zien aan de avondhemel. De planeet staat in de nacht van 13 op 14 oktober in oppositie en is rond 21.00 uur te ontwaren in oostzuidoostelijke richting (in vizier).

ZICHTBAARHEID

Een goede verrekijker maakt kleuren dieper, en daarmee komt de rode kleur van Mars goed uit. Richt je kijker op Mars als hij dicht langs een ster of een andere planeet trekt.

Rond 18.30 uur doemt Mars op boven de horizon op het oosten. Daarna beweegt de oranjerode getinte planeet naar het zuiden, tot hij tegen zonsopgang weer verdwijnt.