Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De sonde Hope stijgt op: eerste Marsmissie van de Emiraten gaat vertrekken

De Verenigde Arabische Emiraten sturen het vaartuig Hope naar Mars. De sonde moet ons het eerste weerbericht van de rode planeet brengen. De lancering is de eerste van de drie grote Marsmissies van deze zomer, die binnen een paar weken tijd vertrekken – wanneer de aarde en onze buurplaneet in de perfecte stand staan ten opzichte van elkaar.

MBRSC/UAE Space Agency

2020 is een historisch jaar voor Marsmissies. Drie landen sturen binnen een paar weken twee rovers, een landingsvaartuig, een minihelikopter en twee sondes naar de rode planeet.

Volgens plan gaat de eerste missie donderdag 16 juli 2020 om 22.43 uur van start, wanneer de Verenigde Arabische Emiraten hun sonde lanceren.

De nieuwe Marsmissies gaan het tot nu toe meest gedetailleerde onderzoek uitvoeren: van de atmosfeer van de planeet tot het zand op de bodem.

De atmosfeer wordt onder de loep genomen door twee sondes die in een baan om Mars gaan: één uit China en één uit de Verenigde Arabische Emiraten, die het spits afbijt.

De Arabische sonde, Hope, heeft een spectrometer aan boord. Alle stoffen zenden licht uit of absorberen het op bepaalde golflengten, en een spectrometer meet hoe sterk het licht per golflengte is.

Zo worden de stoffen in de atmosfeer in kaart gebracht. De Hope meet ook hoeveel warmte van Mars opstijgt en door kooldioxide in de atmosfeer wordt geabsorbeerd.

Net als bij de aarde kan dit de planeet verwarmen

Zo brengt de Hope het klimaat op Mars in kaart

De sonde Hope verricht metingen van zichtbaar, infrarood en ultraviolet licht om gegevens te verzamelen over onder meer temperatuurschommelingen en ozon in de atmosfeer van Mars.

Dankzij nieuwe, gedetailleerde metingen, niet alleen van koolstofdioxide maar ook van waterstof en zuurstof – de bestanddelen van water – kunnen onderzoekers zelfs een dagelijkse weersvoorspelling voor Mars berekenen met temperaturen, wolken, neerslag en al.

Waar de Hope een eerste detailbeeld van het klimaat op Mars geeft, gaat de Chinese sonde HX-1 gegevens verzamelen over een belangrijk stukje in de puzzel van het leven op Mars: methaan.

De rover Curiosity, die in 2012 naar Mars ging en daar momenteel de enige actieve rover is, heeft grote, tijdelijke toenames in de hoeveelheid methaan op de Marsbodem gemeten.

Maar de sondes rond Mars maten die toenames niet, dus wellicht wordt het methaan afgebroken op zijn weg omhoog

© MBRSC/UAE Space Agency & CASC

Sondes meten Marsgassen

Twee nieuwe sondes rond Mars gaan gassen in de atmosfeer meten. Wetenschappers hopen hiermee antwoord te krijgen op vragen over klimaat, water en mogelijke levensvormen.

 • © MBRSC/UAE Space Agency & CASC

  Hoe schommelt het klimaat op Mars?

  De onderzoekers hebben nu een grof beeld van het klimaat op Mars, maar met data van de Hope kunnen ze een weersvoorspelling maken met per dag variaties in temperatuur, neerslag en bewolking. Temperatuurschommelingen zijn af te lezen uit de dosis infrarood licht – warmte – die het CO2 in de atmosfeer vooral in de golflengten 7-8 en 14-16 micrometer absorbeert.

 • © MBRSC/UAE Space Agency & CASC

  Hoe snel raakt Mars zijn water kwijt?

  Mars verliest al lange tijd water. De snelheid waarmee, laat zien hoe lang biologisch leven zich heeft kunnen ontwikkelen. De Hope-sonde moet de hoeveelheid uv-licht meten bij de golflengten 121,6 en 135,6 nm. Daarbij geven de bestanddelen van water, waterstof en zuurstof, onder invloed van zonnestralen licht. Met meerdere metingen valt te berekenen hoe snel het water verdwijnt.

 • © MBRSC/UAE Space Agency & CASC

  Zijn micro-organismen een bron van methaan?

  De Chinese sonde Tianwen-1 gaat methaan in de atmosfeer meten. Andere sondes konden tot nu toe de grote schommelingen in het methaangehalte die oppervlaktemetingen lieten zien niet bevestigen. Met de nieuwe gegevens wordt de theorie getest dat methaan in een ondergrondse zee door het gesteente olivijn of door microben gevormd wordt, en wordt ingekapseld in ijsstructuren, zogeheten clathraten. Die smelten ’s zomers, waardoor het methaan verdampt.

De Chinese sonde gaat dichter bij de bodem naar methaan zoeken en hopelijk gegevens leveren die uitsluitsel geven over de belangrijkste methaantheorie.

De stof ontstaat in een ondergrondse zee en kan afkomstig zijn van gesteente – óf van leven.

Zowel microben als reacties tussen water en gesteente kunnen methaan voortbrengen, dat in de bodem ingekapseld is in ijsmoleculen of clathraten.

De belangrijkste theorie stelt dat clathraten in de zomer smelten en het methaan uit de bodem afgeven, waarna het gas opstijgt in de atmosfeer.

NASA vreest voor file op Mars

Wanneer de Hope vertrokken is, sturen China en de VS enkele weken later hun missies naar Mars

Het wordt zo druk dat NASA de baan van de vaartuigen scherp in de gaten houdt wanneer deze de rode planeet naderen.

Het risico op aanvaringen is namelijk niet denkbeeldig. De vaartuigen kunnen op elkaar botsen, maar ook op sondes die al om Mars cirkelen.

Lees ook:

Mars

Terwijl je sliep: Emiraten stuurden sonde naar Mars

6 minuten
Mars

Chinese Marsrover is opgestegen

3 minuten
Mars

China stuurt een rover naar Mars op zoek naar leven

8 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg