








Smile! Curiosity stuurt doorlopend selfies van zijn reis op Mars.
De Curiosity onderzoekt Mars al meer dan 2500 dagen. Zijn hoofdmissie was na 687 dagen voltooid, maar de rover bleek veel steviger dan eerder aangenomen en is niet te stuiten: hij rijdt nog steeds rond op de rode planeet.
Ontwaterd landschap: De droge vlakte is gevormd door water.
Al stroomt het water niet bepaald over Mars, aan het landschap is te zien dat dit wel ooit het geval was: de lagen op de voorgrond hellen naar een kom, wat erop duidt dat de barre vlakte is gevormd door stromend water.
Luchtverkenner: De Orbiter kiekt erop los in de ruimte.
Terwijl de Curiosity bodemmonsters verzamelt, stuurt Mars Reconnaissance Orbiter luchtfoto’s naar de onderzoekers thuis. De sonde heeft onder meer een laag gesteente gevonden die sporen van zuurhoudend water vertoont.
Röntgenzicht: De spectrometer vindt mineralen in de bodem.
De instrumenten van de Curiosity moeten Mars uitkammen. De Alpha Particle X-Ray Spectrometer analyseert bijvoorbeeld de samenstelling van de bodem om mineralen te identificeren – dat is makkelijker dan ze op te graven.
Spoor van de rover: De Orbiter zet de Curiosity op de foto.
In zeven jaar heeft de Curiosity maar zo’n 21 kilometer afgelegd, wat overeenkomt met circa 8 meter per dag. De onderzoekers moeten de rover namelijk behoedzaam over het terrein sturen, zodat hij geen blijvende schade oploopt.
Stofhoos slingert zich door de woestijn: Fijnstof is een enorme uitdaging.
Het waait zelden hard op Mars, maar de wind bevat zeer fijne stofdeeltjes, die in de radertjes van rovers als de Curiosity kunnen dringen. Stofhozen als deze zijn niet ongewoon en kunnen een diameter van enkele honderden meters hebben.
We zijn live! Een van de eerste foto’s van de Curiosity van zijn bestemming: Mount Sharp.
Deze foto is kort na de landing in 2012 gemaakt. De berg op de achtergrond is Mount Sharp, waar de rover nu al zo’n zeven jaar omheen rijdt om onder meer te onderzoeken of de berg is ontstaan door erosie door water.
Bodem bevat ijzer: De chemische camera geeft de wereld kleur.
De rode vlek op de foto is in werkelijkheid zwart, maar de ChemCam van de Curiosity kijkt naar chemische verbindingen in de bodem. Hier heeft de camera mogelijk een kleine afzetting van ijzererts gevonden.
Landingsplaats mars 2020: Röntgenzicht vindt mineraalrijke touchdown.
Nog even en de Curiosity is niet meer alleen. Dit jaar stuurt NASA de rover Mars 2020 op pad. Het gebied waar de rover moet landen is Jezero Crater. Röntgenfoto’s laten grote hoeveelheden mineralen in de bodem van de planeet zien.