Vlag op Mars
© NASA/montage

Congres tegen NASA: 'Zet vóór 2033 een mens op Mars'

De Amerikaanse politiek heeft NASA een grote zak geld gegeven. Daar zit wel een specifieke eis aan vast: vóór 2033 moet er een mens op de rode planeet lopen.

15 maart 2017 door Babak Arvanaghi

De ingenieurs van NASA krijgen het de komende 16 jaar druk. Ze staan voor een enorme taak, waarvoor ze allerlei instrumenten, raketten en ruimtepakken moeten ontwikkelen.

De mens moet namelijk op korte termijn naar Mars.

Beide kamers van het Amerikaanse Congres – de Senaat en het Huis van Afgevaardigden – hebben zojuist de zogeheten NASA Authorization Act of 2017 aangenomen.

Plan moet dit jaar klaar zijn

Het besluit houdt in dat het ruimteagentschap 19,5 miljard dollar krijgt, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Een ervan is dat de mens uiterlijk 2033 voet op Mars zet.

Ook wil het Congres dat NASA vóór 1 december 2017 met een plan komt om dit doel te bereiken.

NASA is allang bezig

NASA is echter al veel langer met dit idee bezig en heeft daarom al een globaal plan voor de reis naar Mars. 

Dat bestaat uit drie stappen, waarbij eerst de technologie wordt verbeterd en de benodigde instrumenten worden ontwikkeld.

Driestappenplan

Stap 1: 2017-2024

Onderzoek op het internationale ruimtestation ISS moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van een lang verblijf in de ruimte en bijdragen aan het verbeteren van de communicatietechnologie.

Stap 2: 2018-2030

Astronauten worden in een baan om de maan gebracht. Hier zullen ze ruimtewandelingen maken om te zien of de ruimte een andere invloed op de mens heeft als we ons verder van de aarde en het ISS begeven.

Stap 3: vanaf 2030

Autonome vaartuigen keren met monsters terug van Mars, en er gaan mensen in een baan om de planeet. Vandaar bereiden ze zich voor op de landing.

Het driestappenplan van NASA. Klik voor een vergroting:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: