De rover bevat ook een magnetometer. Dit instrument kan meten hoe het magnetisch veld van Mars wordt beïnvloed door de constante stroom deeltjes van de zon, de zonnewind.
Het aardmagnetisch veld beschermt ons tegen de zonnewind, maar het magnetisch veld van Mars is veel zwakker. De metingen kunnen laten zien hoe moeilijk het voor biologisch leven is op de planeet.
De zonnewind beïnvloedt het klimaat op Mars en bombardeert de planeet met gevaarlijke straling.
Het is cruciaal om meer van het stralingsgevaar te weten met het oog op bemande Marsmissies in de komende jaren.
Kijk hoe de Chinese rover moet landen op Mars
Na de succesvolle lancering begeeft de Tianwen-1-missie zich nu op de zeven maanden lange reis naar Mars. Daar moet het vaartuig in februari 2021 aankomen.
Vervolgens koppelt het landingsvaartuig zich af, landt het op Mars en klapt het uit. De rover vouwt zijn zonnepanelen uit en rijdt via een helling van het landingsplatform af.
De Chinese ruimtevaartorganisatie verwacht dat de rover minstens 90 Marsdagen kan rijden en observeren. Een Marsdag of sol duurt iets langer dan een dag op aarde: 24 uur en 39 minuten.
De sonde moet circa 23 maanden om Mars draaien, terwijl hij metingen doet van gassen in de atmosfeer van de planeet.
De Chinezen zijn van plan in 2030 nog een missie te ondernemen, waarbij ze met één of meer vaartuigen monsters willen nemen op Mars.
Tianwen-1 is de tweede grote Marsmissie van deze zomer. Op 19 juli lanceerden de Verenigde Arabische Emiraten de Marssonde Hope, en NASA wil op 30 juli de rover Perseverance laten opstijgen.