Bekijk Mars met eigen ogen

Bekijk de rode planeet met eigen ogen op het moment dat NASA’s nieuwe rover Perseverance landt en aan zijn 10 jaar lange zoektocht naar leven op Mars begint.

Bekijk de rode planeet met eigen ogen op het moment dat NASA’s nieuwe rover Perseverance landt en aan zijn 10 jaar lange zoektocht naar leven op Mars begint.

Over Mars

Een van de hemellichamen die momenteel het beste te vinden zijn, is de rode planeet Mars.

Deze planeet is een van de helderste objecten aan de sterrenhemel, al bevinden Mars en de aarde zich op dit moment vrij ver uit elkaar in hun baan om de zon.

Ongeveer eens in de twee jaar komt Mars dicht bij ons – dat wil zeggen binnen een afstand van zo’n 100 miljoen kilometer – wanneer de zon, de aarde en Mars op één rechte lijn staan. Maar dat gebeurt dit jaar niet.

De diameter van Mars is maar de helft en zijn massa slechts een tiende van die van de aarde.

© USGS/JPL/NASA

Mars is goed te herkennen aan zijn oranjerode gloed van roestkleurig stof op het oppervlak.

Het stof is zo rood doordat de Marsbodem veel ijzeroxide bevat, dat onder meer roest en bloed hun rode kleur geeft.

De bodem van Mars bevat 18 procent ijzeroxide, de aardbodem slechts 8 procent.

Hij ziet eruit als een rode vlek aan de hemel, maar is bij nader inzien bedekt met ijskappen, vulkanen en kloven.

© NASA/ESA

De polen van de planeet zijn met 3 kilometer dikke ijskappen van waterijs bedekt, met daarop een laag bevroren kooldioxide.

© KEES VEENENBOS/SPL

Mars heeft een aantal inactieve vulkanen, waarvan de grootste, Olympus Mons, 25 kilometer hoog en 600 kilometer breed is.

© MARK GARLICK/SPL

Over Mars loopt een kloof van 3000 kilometer lang en 8 kilometer diep. Hij is waarschijnlijk door vulkanische activiteit gevormd.

Je kunt de kleur van Mars met het blote oog of een verrekijker zien, maar met een telescoop komt de variatie in kleur naar voren.

Een groot deel van de planeet is bijvoorbeeld bedekt met donkere vlekken: enorme vlaktes van gestolde lava, en de overblijfselen van vulkanische activiteit in het verleden.

Bij de polen zijn ook witte gebieden te zien, die vooral uit waterijs bestaan.

Perseverance
© NASA/JPL-CALTECH

Terwijl je kijkt: NASA-rover landt op Mars

Op 18 februari om 21.55 uur landt de nieuwe NASA-rover Perseverance op Mars. Hij rijdt er hopelijk meer dan 10 jaar rond om naar tekens van leven te zoeken.

Volg de aanwijzingen hieronder als je de rode planeet wilt zien op het moment dat de rover landt – en lees hier meer over de missie van de Perseverance.

Gids voor Mars

Se Mars, mens NASA-rover lander
© Stellarium

WAAR EN WANNEER?

Op 18 februari om 21.55 uur bevindt Mars zich op circa 30 graden boven de horizon op het westen. De planeet is te zien als een rode vlek, iets hoger aan de hemel dan de maan.

Precies op dit moment zal de rover Perseverance van NASA op Mars landen, althans volgens de berekeningen van de onderzoekers.

ZICHTBAAR?

De rover is niet te zien, ook niet met een telescoop. Maar een gewone verrekijker versterkt de kleuren van Mars, vooral als je net niet scherpstelt, waardoor je hem echt als rood waarneemt.