Fuldmåne forside

Maansverduistering: van slecht teken tot bron van kennis

Als je in de nacht van 27 op 28 september laat opblijft, kun je een totale maansverduistering meemaken. Hier lees je alles over een van de fraaiste natuurverschijnselen en krijg je tips om er ten volle van te genieten.

13 augustus 2015

Maansverduistering: een fraaie, zeldzame gebeurtenis

Een totale maansverduistering aan een heldere hemel is een van de fraaiste natuurverschijnselen die er bestaan. Onder de juiste omstandigheden kleurt de maan bloedrood, en het verschijnsel wordt dan ook wel 'bloedmaan' genoemd.

Een totale maansverduistering treedt om wanneer de aarde, zon en maan op het juiste moment in een bepaalde positie ten opzichte van elkaar staan, en dat komt niet zo vaak voor.

In de nacht van 27 op 28 september is het zo ver: nachtbrakers in Nederland en België kunnen een totale zonsverduistering zien – als het tenminste niet bewolkt is.

Van slecht voorteken tot bron van kennis

Vroeger gold een maansverduistering als een slecht voorteken. Zo geloofden de Inca's dat de maan bloedrood werd als hij werd aangevallen en opgegeten door een jaguar.

Vandaag de dag is de rode maan meer dan een fraai schouwspel. Astronomen kunnen observaties van maansverduisteringen gebruiken bij de zoektocht naar bewoonbare planeten.

In de artikelen hieronder lees je er alles over, kun je prachtige foto's van maansverduisteringen bekijken en kun je je kennis testen over dit indrukwekkende verschijnsel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: