De maan staat in de rand van de schaduw van de aarde als hij op 7 augustus boven de horizon opkomt. De hele maan is daardoor donkerder dan normaal, en heel even zal een klein gedeelte een stuk donkerder zijn.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Rode vollemaan kruist de schaduw van de aarde

Begin augustus is de maan deels verduisterd. Ga naar buiten en maak dit astronomische schouwspel mee, waarbij de maan zich in de schaduw van de aarde wentelt en een rode gloed krijgt.

6 augustus 2017 door Jesper Grønne

Als de maan op 7 augustus boven de horizon uitkomt, bevindt hij zich in de schaduw die de aarde in de ruimte werpt. De maan staat echter aan de rand van die schaduw en zal daardoor ook een deel van het zonlicht blijven opvangen.

De maan heeft een rode gloed doordat het blauw in het zonlicht dat op weg is naar de maan, door de dampkring verstrooid wordt.

Bij opkomst lijkt de maan altijd groter. De maan is uiteraard even groot als anders, maar doordat je hem vlak bij de horizon ziet, wordt deze je referentiekader, en niet de veel grotere ruimte.


Zo doe je dat: 

  • Ga alvast kijken wanneer de maan boven de horizon verschijnt. Vanaf 19.22 uur komt de maan in de kernschaduw van de aarde en om 20.21 uur bereikt de verduistering haar hoogtepunt.

  • Met een verrekijker of een kleine telescoop kun je de maansverduistering nog beter waarnemen. De anders zo ronde maanschijf lijkt te zijn afgeplat door de optische werking van de dampkring van de aarde

  • Zoek een plek waarbij je vrij uitzicht op de horizon in zuidoostelijke richting hebt. Een heuvel of een hoog gebouw zijn het meest geschikt.

WIST JE DAT?

De aarde heeft een bij- en een kernschaduw. In de laatste is al het zonlicht geblokkeerd, maar in de bijschaduw dringt een deel van het zonlicht door. 

Op 7 augustus komt de maan door de bijschaduw van de aarde en snijdt hij de kernschaduw net aan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: