Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De maan staat in de rand van de schaduw van de aarde als hij op 7 augustus boven de horizon opkomt. De hele maan is daardoor donkerder dan normaal, en heel even zal een klein gedeelte een stuk donkerder zijn.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK
Heelal - Maansverduistering

Rode vollemaan kruist de schaduw van de aarde

Begin augustus is de maan deels verduisterd. Ga naar buiten en maak dit astronomische schouwspel mee, waarbij de maan zich in de schaduw van de aarde wentelt en een rode gloed krijgt.

Als de maan op 7 augustus boven de horizon uitkomt, bevindt hij zich in de schaduw die de aarde in de ruimte werpt. De maan staat echter aan de rand van die schaduw en zal daardoor ook een deel van het zonlicht blijven opvangen.

De maan heeft een rode gloed doordat het blauw in het zonlicht dat op weg is naar de maan, door de dampkring verstrooid wordt.

Bij opkomst lijkt de maan altijd groter. De maan is uiteraard even groot als anders, maar doordat je hem vlak bij de horizon ziet, wordt deze je referentiekader, en niet de veel grotere ruimte.

###
Zo doe je dat:

  • Ga alvast kijken wanneer de maan boven de horizon verschijnt. Vanaf 19.22 uur komt de maan in de kernschaduw van de aarde en om 20.21 uur bereikt de verduistering haar hoogtepunt.

  • Met een verrekijker of een kleine telescoop kun je de maansverduistering nog beter waarnemen. De anders zo ronde maanschijf lijkt te zijn afgeplat door de optische werking van de dampkring van de aarde

  • Zoek een plek waarbij je vrij uitzicht op de horizon in zuidoostelijke richting hebt. Een heuvel of een hoog gebouw zijn het meest geschikt.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Ziektes

OVERZICHT: Coronavirus in cijfers en grafieken

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg