Zo zie je de maansverduistering

In de nacht van 27 op 28 september schuift de maan in de schaduw van de aarde, waardoor hij verduisterd wordt. Hier lees je hoe je optimaal geniet van de volledige maansverduistering.

Månekiggeri

Tijdens een maansverduistering kleurt de maan bloedrood. Dat komt doordat het blauwe en groene licht door de dampkring van de aarde geabsorbeerd worden en alleen het rode licht de maan bereikt.

Er is dus genoeg te zien tijdens een maansverduistering – in tegenstelling tot een zonsverduistering, waarbij de zon alleen 'op zwart' gaat.

Bovendien duurt een maansverduistering langer dan een zonsverduistering. Zo begint de maansverduistering op 28 september om 2.11 uur (in Utrecht) en is hij pas om 7.24 uur afgelopen.

Het weer kan roet in het eten gooien

De volledige maansverduistering beslaat een groot gebied: van Mexico in het westen tot Noorwegen in het oosten. Het weer kan roet in het eten gooien, en het moet helder zijn om de verschillende fasen van de maansverduistering te kunnen zien: de volledige verduistering, de gedeeltelijke verduistering en de penumbra.

Als het niet bewolkt is, heb je wellicht wat aan deze tips om optimaal van de maansverduistering te genieten.

Blijf wakker!

De maansverduistering begint (in Utrecht, maar de tijden in de rest van Nederland en België wijken niet veel af) om 2.11 uur in de nacht van 28 september. Je moet dus wakker zien te blijven om van dit bijzondere natuurverschijnsel te kunnen genieten.

De bloedmaan is 72 minuten lang te zien vanaf 3.08 uur.

Om 04.48 bereikt de maansverduistering zijn maximum en staat de rode maan op zijn hoogst.

Gebruik geen eclipsbril

Tijdens een zonsverduistering moet je vanwege het felle licht een eclipsbril dragen, maar tijdens een maansverduistering is dat niet nodig. Het licht is veel zwakker dan tijdens een gewone volle maan.

Maak een foto

Als je een foto van de rode maan wilt maken, let dan hierop:

Het licht van een maansverduistering is zwakker dan dat van een volle maan, dus je hoeft de lens niet af te dekken met folie zoals tijdens een zonsverduistering.

De grootste uitdaging is om de camera stil genoeg te houden om het licht van de bloedmaan op te vangen. Je bereikt de beste resultaten met een statief en een lange sluitertijd.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon foto's maken met je smartphone.