Bloedmaan

Tijdens een totale maansverduistering wordt het zonlicht door de aardatmosfeer gereflecteerd, waardoor de maan een vurig rode gloed krijgt.

© SHUTTERSTOCK

De maan kleurt rood

Op 27 juli vindt kort na zonsondergang een totale maansverduistering plaats. Bijna twee uur lang kleurt de maan rood, dankzij de manier waarop het zonlicht in de atmosfeer wordt verspreid.

Wat is een maansverduistering?

Eind juli vindt kort na zonsondergang een totale maansverduistering plaats.

Dit verschijnsel ontstaat wanneer de zon en de maan op één lijn staan, met de aarde ertussenin. Als de maan in de schaduw van de aarde schuift, wordt het zonlicht geblokkeerd en de maan verduisterd.

Omdat de maan niet in precies hetzelfde vlak rond de aarde draait als de aarde rond de zon, treedt de verduistering niet elke maand op.

Er is echter meerdere keren per jaar op verschillende plekken op aarde een maansverduistering te zien.

Bloedmaan – totale maansverduistering

Maansverduisteringen worden ingedeeld in drie typen, afhankelijk van het deel van de schaduw van de aarde waar de maan zich bevindt.

Bij een penumbrale maansverduistering trekt de maan alleen door de bijschaduw (penumbra) van de aarde. Bij een gedeeltelijke maansverduistering trekt een deel van de maan door de kernschaduw (umbra) van de aarde. En bij een totale verduistering trekt de hele maan door de kernschaduw van de aarde.

Dit laatste kun je nu zien. Als de maan in zijn baan om de aarde precies in de schaduw van de aarde terechtkomt, wordt hij niet onzichtbaar en zwart maar krijgt hij een rode gloed.

Het verschijnsel, dat de enigszins macabere naam ‘bloedmaan’ heeft gekregen, is te danken aan het feit dat de aardatmosfeer het zonlicht afbuigt. Daardoor valt een deel van het zonlicht op de maan, ook als die zich in de kernschaduw van de aarde bevindt.

Maansverduistering

Ervaar een totale maansverduistering, ofwel een bloedmaan, op 27 juli 2018.

© Shutterstock

Blauw en groen licht met een korte golflengte worden in de atmosfeer verspreid, maar rood licht passeert de atmosfeer, wordt afgebogen en valt op de maan.

Aan het begin en einde van de verduistering kan de maan een blauwachtige rand krijgen, doordat de ozonlaag hoog in de atmosfeer een deel van het rode licht absorbeert en het licht een blauwere tint krijgt.

Tijdens de aanstaande verduistering bevindt de maan zich vanaf het moment dat hij opkomt in de kernschaduw. In de loop van de nacht trekt hij de bijschaduw in om ten slotte geheel te verdwijnen.

Aarde schermt zonlicht af

Een totale maansverduistering ontstaat als de zon en de maan op één lijn staan, met de aarde ertussenin.