Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De bloedmaan krijgt een blauwe rand

GIDS VOOR DE BLOEDMAAN: De maan komt in de vroege ochtend van 21 januari in de schaduw van de aarde te staan, waardoor het anders zo fel verlichte hemellichaam bloedrood kleurt. Zo geniet je optimaal van de spectatulaire maansverduistering.

Shutterstock

OVER DE BLOEDMAAN

Een totale maansverduistering treedt op wanneer zon, aarde en maan op één lijn staan met de aarde in het midden.

Omdat de maan niet in precies hetzelfde vlak om de aarde cirkelt als de aarde om de zon, komen verduisteringen niet elke maand voor, maar toch een aantal keer per jaar.

Tijdens een maansverduistering houdt de aarde het zonlicht tegen dat normaal op de maan valt. Maar het rode en oranje deel van het zonlicht wordt afgebogen door de atmosfeer van de aarde en valt daardoor toch op de maan, die een rode gloed krijgt.

© Shutterstock

Tijdens de verduistering bevindt de maan zich midden in de schaduw van de aarde; daarom is hij veel donkerder dan anders. De maan is echter niet zwart en onzichtbaar – hij gloeit rood op.

Dit verschijnsel met de wat macabere naam ‘bloedmaan’ komt voor als de dampkring het rode deel van het zonlicht zodanig afbuigt dat het op de maan valt.

Aan het begin en het einde van de verduistering kan de maan een blauwige rand krijgen doordat de ozonlaag een deel van het rode licht absorbeert, waardoor het licht een blauwe nuance krijgt.

GIDS VOOR DE BLOEDMAAN

De bloedmaan is zo’n 15 graden boven de westelijke horizon te zien, dicht bij het sterrenbeeld Kreeft. De rode gloed is niet op deze animatie te zien.

© Stellarium

ZO GA JE TE WERK

  • WAAR EN WANNEER?

    Tussen 5.41 en 6.43 uur staat de maan in het donkerste stuk schaduw van de aarde. Zorg voor vrij zicht op de westelijke horizon, want de verduistering vindt vrij laag plaats.

  • ZICHTBAARHEID?

    Met het blote oog kun je zien hoe de vollemaan langzaam donkerder en rood wordt. Met een verrekijker zie je de vele kraters op de maan en allerlei details in het landschap.

  • FOTOMOGELIJKHEID?

    Voor een foto zet je je camera op een statief. Gebruik voor close-ups een telescoop met motor, want de maan beweegt te snel om scherp te stellen, zelfs met maar enkele seconden belichting.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg