OVER DE BLOEDMAAN
Een totale maansverduistering treedt op wanneer zon, aarde en maan op één lijn staan met de aarde in het midden.
Omdat de maan niet in precies hetzelfde vlak om de aarde cirkelt als de aarde om de zon, komen verduisteringen niet elke maand voor, maar toch een aantal keer per jaar.

Tijdens een maansverduistering houdt de aarde het zonlicht tegen dat normaal op de maan valt. Maar het rode en oranje deel van het zonlicht wordt afgebogen door de atmosfeer van de aarde en valt daardoor toch op de maan, die een rode gloed krijgt.
Tijdens de verduistering bevindt de maan zich midden in de schaduw van de aarde; daarom is hij veel donkerder dan anders. De maan is echter niet zwart en onzichtbaar – hij gloeit rood op.
Dit verschijnsel met de wat macabere naam ‘bloedmaan’ komt voor als de dampkring het rode deel van het zonlicht zodanig afbuigt dat het op de maan valt.
Aan het begin en het einde van de verduistering kan de maan een blauwige rand krijgen doordat de ozonlaag een deel van het rode licht absorbeert, waardoor het licht een blauwe nuance krijgt.
GIDS VOOR DE BLOEDMAAN

De bloedmaan is zo’n 15 graden boven de westelijke horizon te zien, dicht bij het sterrenbeeld Kreeft. De rode gloed is niet op deze animatie te zien.
ZO GA JE TE WERK
WAAR EN WANNEER?
Tussen 5.41 en 6.43 uur staat de maan in het donkerste stuk schaduw van de aarde. Zorg voor vrij zicht op de westelijke horizon, want de verduistering vindt vrij laag plaats.
ZICHTBAARHEID?
Met het blote oog kun je zien hoe de vollemaan langzaam donkerder en rood wordt. Met een verrekijker zie je de vele kraters op de maan en allerlei details in het landschap.
FOTOMOGELIJKHEID?
Voor een foto zet je je camera op een statief. Gebruik voor close-ups een telescoop met motor, want de maan beweegt te snel om scherp te stellen, zelfs met maar enkele seconden belichting.