De aarde verduistert de maan vannacht
Vannacht schuift de maan in de gedeeltelijke schaduw van de aarde, waardoor er een zogeheten penumbrale maansverduistering ontstaat. Als je goed kijkt en het weer helder is, kun je het zien.

De maan licht minder op dan normaal tijdens een penumbrale maansverduistering.
Vannacht wordt de volle maan verduisterd als hij door het buitenste deel van de schaduw van de aarde schuift, ook wel penumbra genoemd.
En deze penumbra heeft zijn naam aan het verschijnsel gegeven: we spreken van een penumbrale maansverduistering.
Doordat de baan van de maan iets helt ten opzichte van die van de aarde is de verduistering niet volledig.
De maansverduistering begint om 23.34 uur en is op zaterdag om 1.43 uur op zijn hoogtepunt. Om 3.53 uur is de maan weer uit de schaduw.
Rode maan bij volledige verduistering
Bij een volledige maansverduistering schuift de maan door de volledige schaduw van de aarde – de umbra. Dit is een spectaculair verschijnsel, want de maan kleurt dan bloedrood.
Een penumbrale verduistering is een iets minder opvallende gebeurtenis. De maan wordt niet rood, en je ziet evenmin een scherp afgetekende lijn tussen de schaduw- en de lichtzijde.
De maan schijnt slechts een beetje zwakker dan normaal.
Scheve baan voorkomt verduistering
Maansverduisteringen treden niet elke maand bij volle maan op omdat de baan van de maan helt ten opzichte van die van de aarde. En voor een maansverduistering moeten zon, aarde en maan op één lijn staan.
Vanwege de scheve banen van de aarde en de maan komt een volledige maansverduistering maar één keer per jaar voor.