© Rene Hoffmann

Bloedmaan: Dit zijn jullie beste foto’s

Op vrijdag 27 juli veroverde de langste bloedmaan van de 21e eeuw de nachtelijke hemel. Wij schreven een prijsvraag uit en vroegen jullie de beste foto’s in de sturen. Hieronder hebben we de mooiste onder elkaar gezet – en we hebben een winnaar gekozen.

30 juli 2018 door Redaktionen

Wij hebben de beste foto’s van de bloedmaan geselecteerd. Ze staan hieronder. 

Een zorgvuldig samengestelde jury heeft een winnaar gekozen. Twee andere ingezonden foto’s krijgen een eervolle vermelding. De jury bestond uit: 

  • Klaus Nygaard, hoofdredacteur van het Deense tijdschrift Digital Foto
  • Karen Grubbe, De ruimtevaartexpert van Wetenschap in Beeld 
  • Christian Ammitzbøll Juul, redacteur van de rubriek ‘Sterrenhemel’ in Wetenschap in Beeld.

 

DE WINNENDE FOTO:

© Rene Hoffmann

Klaus Nygaard: Voor mij is Rene Hoffmann de winnaar. Veel van de ingezonden bijdragen laten alleen de maan zien. Rene heeft een voorgrond met een paar bomen vastgelegd, waardoor de foto perspectief krijgt. Bovendien is de maan perfect geëxponeerd en scherp. Goed gedaan! 

Christian Ammitzbøll Juul: Rene Hoffmann heeft de bloedrode maan messcherp vastgelegd en een fraaie compositie gemaakt met behulp van de boom op de voorgrond.

Op de foto van Rene is de maan geheel rood omdat hij wordt bedekt door het donkerste deel van de schaduw van de aarde. Het zonlicht valt daardoor niet direct op de maan: de rode delen van het licht komen er via de atmosfeer van de aarde op terecht.

 

Eervolle vermelding:


© Sofie Lindgren

Karen Grubbe: Sofie Lindgren heeft maar liefst twee rode hemellichamen in één keer weten vast te leggen: de bloedmaan en Mars. (Mars is rechtsonder te zien.) 

Mars staat dezer dagen behoorlijk dicht bij de aarde, en vannacht is de planeet op zijn helderst in 15 jaar. Je kunt hem met eigen ogen zien als je rond middernacht naar de zuidelijke horizon kijkt.

 

Eervolle vermelding:


© Rob Maatman

Christian Ammitzbøll Juul: Rob Maatman heeft een fantastische close-up gemaakt op het moment dat de maan van het donkere deel van de schaduw van de aarde naar het iets lichtere deel gaat.

Bovendien is de foto zo scherp dat je makkelijk de meteoorkraters en de donkere lavavelden op het oppervlak van de maan kunt zien. 

 

Andere fraaie inzendingen:

© Mathias Aaen Thuesen
© Palle Thilqvist
© Joakim Korshøj
© Kari Tveiti Ormestøyl
© Toni Lehto
© Anders Riise
© Thomas Jensen
© Cornelia Ekvall
© Kim V Bockhove
© Petter Roswall
© Sarah Norén

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: