Aarde stelt maan in de schaduw
De volle maan trekt door de schaduw van de aarde, waardoor hij een klein beetje wordt verduisterd.

Bijna onmerkbaar vindt op 16 september vanaf 18.53 uur een zogeheten penumbrale maansverduistering plaats.
De maan trekt dan door het buitenste deel van de schaduw van de aarde, de bijschaduw of penumbra.
Maan schijnt zwakker dan normaal
Een penumbrale verduistering is een subtiele gebeurtenis, en je moet goed kijken om hem te kunnen zien.
De maan wordt niet bloedrood zoals bij een totale verduistering en je ziet ook geen scherpe contouren tussen de schaduw- en lichtzijde op het oppervlak. Hij schijnt eigenlijk alleen iets zwakker dan anders.
Slechts een paar keer per jaar
Maansverduisteringen komen alleen voor bij volle maan, als de zon en de maan aan weerszijden van de aarde staan en de hele maan wordt verlicht en zichtbaar is vanaf de aarde.
De reden dat de aarde niet bij elke volle maan het licht van de zon afschermt en de maan verduistert, is dat de baan van de maan helt ten opzichte van die van de aarde.
Daardoor staan de drie hemellichamen niet vaak op één lijn en vinden maansverduisteringen maar een paar keer per jaar plaats.
Geef de verduistering een extra dimensie
Met een camera, een draadontspanner en timelapsesoftware zoals Time Lapse Assembler kun je van je foto's van de maan een film maken.
Foto's die je van het landschap neemt worden tegen het einde van de verduistering lichter, en dat maak je zichtbaar met een timelapsevideo.
Stel de camera bijvoorbeeld in op een sluitertijd van 10-20 seconden, ISO 1600 en flitser 4-8, neem 2-4 foto's per minuut, eventueel met een draadontspanner voor de camera.