Oeroude ijsklomp komt op bezoek

Hij ontstond 4,5 miljard jaar geleden in een uithoek van het zonnestelsel. Nu komt de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych op bezoek, en jij kunt deze kosmische sneeuwbal met een telescoop waarnemen.

Komeet aan de sterrenhemel

Op 11 maart 2018 kun je de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych met een kleine telescoop waarnemen.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Op 11 maart komt de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych bij ons langs. Doordat de aarde precies tussen de komeet en de zon staat, bevinden we ons in een ideale positie om te zien hoe deze grote ijsklomp wordt verlicht door de zon.

Kometen trekken vaak een staart van stof achter zich aan, en als een krachtige zonnewind gas uit de komeet blaast, ontstaat er ook een gasstaart. Deze staarten kunnen niet altijd vanaf de aarde worden waargenomen.

Hoewel 74P/Smirnova-Tsjernych dichter bij de aarde staat dan normaal, is hij nog steeds 2,5 keer zo ver weg als de zon.

Zo ga je te werk

  • Op 11 maart rond middernacht kun je 74P/Smirnova-Tsjernych dicht bij het sterrenbeeld Leeuw zien – tussen de Grote Beer en de horizon in zuidelijke richting.
  • De komeet is de hele nacht te zien, maar trekt langzaam naar het westen en naar de horizon toe. Hij is de volgende nachten ook zichtbaar, maar zwakker.
  • Je hebt een telescoop nodig om 74P/Smirnova-Tsjernych te kunnen waarnemen. De komeet geeft minder licht dan de planeten van het zonnestelsel, maar meer dan Pluto. Een sterke telescoop met een grote opening is het beste – het liefst meer dan 8 inch.
Mont Blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK