Over NEOWISE
Het zonnestelsel telt ruim 6600 kometen, maar het merendeel is vanaf de aarde alleen zichtbaar met een telescoop of een goede verrekijker. Maar deze maand krijgen we bijzonder bezoek.
De recent ontdekte komeet NEOWISE scheert langs en is met het blote oog of een gewone verrekijker te zien.
Sinds de Hale-Bopp in 1997 voorbijkwam, is dit bijzondere type komeet niet meer te zien geweest vanaf het noordelijk halfrond. Maar nu komt NEOWISE in beeld, dankzij zijn gunstige baan.
NEOWISE overleefde passage rond de zon
Op 27 maart ontdekte NASA een komeet, die de officiële naam C/2020 F3 kreeg.

NEOWISE spottet fra den Internationale Rumstation, ISS, 5. juli.
In de volksmond is de komeet echter vernoemd naar de telescoop die hem ontdekte: de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer of NEOWISE.
Een komeet is een bevroren stofbol met een diameter van ongeveer een kleine stad. Het zijn restanten van de vorming van het zonnestelsel die nu in ellipsvormige banen om de zon draaien.
Wanneer ze het dichtst bij de zon zijn, wordt hun kern van ijs, steen en stof verwarmd, waardoor er twee staarten ontstaan: van stof en van gas.
Veel kometen vergaan door de hitte van de zon. Andere hebben zo’n verre baan dat ze niet met het blote oog te zien zijn.
Maar de baan van NEOWISE ligt op een perfecte 44,5 miljoen kilometer van de zon en is zo elliptisch dat hij de ontmoeting met de zon overleefde en de staarten vormde.
Pas over 7000 jaar is NEOWISE weer zichtbaar vanaf de aarde.

Gids voor NEOWISE

NEOWISE fotograferet over The Golden Gate Bridge 7. juli.
WAAR EN WANNEER?
Tussen 10 en 31 juli is NEOWISE vanaf het noordelijk halfrond te zien. Hij is bolvormig en heeft een heldere staart.
Op 22 juli scheert de komeet het dichtst langs de aarde, op een afstand van circa 103,5 miljoen kilometer.
Tot 20 juli is de komeet 80 minuten voor zonsopkomst (vanaf 3.30 uur) 5 à 10 graden boven de horizon te zien in noordoostelijke of noord-noordoostelijke richting.
Vanaf 12 juli is de komeet 80 minuten na zonsondergang (vanaf ongeveer 23.00 uur) 5 graden boven de horizon in noord-noordwestelijke richting te zien.
Rond 14 juli staat hij circa 10 graden en op 19 juli 20 graden boven de horizon, terwijl hij richting het noordwesten trekt.
ZICHTBAARHEID
NEOWISE heeft een helderheid of magnitude van 1 en is daarmee een van de helderste hemellichamen, maar de magnitude neemt af naarmate hij zich van de zon verwijdert.
De komeet is met het blote oog te zien. Gebruik een verrekijker voor details.
Kies voor de beste zichtbaarheid een plek buiten de stad op een heldere avond.