Shutterstock
lyriden

Lyriden 2023: Meteorenzwerm laat het sterren regenen

Tot 20 vallende sterren per uur verlichten de nachtelijke hemel als de aarde in botsing komt met de staart van de komeet Thatcher. We loodsen je door een wonderlijke nacht onder het firmament.

Lyriden 2023

De komeet Thatcher doet 415 jaar over een rondje om de zon. In 1861 bezocht hij voor het laatst het binnenste zonnestelsel, waartoe ook de aarde behoort, en hij komt pas in 2276 weer terug.

Toch krijgen we elk jaar in april te maken met wat de komeet achterlaat: een regen van vallende sterren, de Lyriden geheten, een meteorenzwerm in de vroege ochtenduren.

De Lyriden 2023 zijn in Nederland en België op hun hoogtepunt in de nacht van 22 op 23 april tussen 2.00 en 3.00 uur.

De Lyriden ontspringen aan het sterrenbeeld Lier
© Shutterstock

De naam Lyriden

De zwerm heet zo omdat de vallende sterren lijken te ontstaan in het sterrenbeeld Lier. Dit sterrenbeeld is vrij makkelijk te vinden doordat Wega erin staat, de op vier na helderste ster aan de hemel.

Komeetstof levert vallende sterren op

Kometen bestaan uit rots, stof en ijs, en terwijl ze door het zonnestelsel trekken, laten ze stof en rotsblokken achter. Hun baan wordt dus een lange strook komeetrestanten.

Eind april raakt de aarde deze band, en het resultaat is dat stof en stenen met ongeveer 177.000 kilometer per uur in onze atmosfeer neerstorten en verbranden als vallende sterren.

Onder donkere omstandigheden kun je doorgaans 10 tot 20 vallende sterren per uur zien.

DE LYRIDEN ZIEN

Gids voor de Lyriden
© Wetenschap in Beeld

ZO GA JE TE WERK

Wanneer?

De Lyriden zijn in de tweede helft van april te zien en vooral in de nacht van 22 op 23 april. De beste kans om ze waar te nemen heb je van 2.00 tot 3.00 uur in de ochtend van 23 april.

Waar?

Om 3.00 uur bevindt de bron van de meteoren zich hoog boven je hoofd. De vallende sterren lijken uit dit punt te komen, maar ze kunnen overal aan de nachtelijke hemel opduiken.

Fotokans?

Om vallende sterren te fotograferen gebruik je een groothoeklens, een statief en een intervalontspanner voor je camera, zodat je toestel zelf foto’s neemt terwijl jij van de show geniet.