Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komeet geeft een show van vallende sterren weg

Jaarlijks in april trekt de aarde door de staart van stof en steentjes die de komeet Thatcher achter zich aan sleept, waardoor het vallende sterren regent. In de nacht van 21 op 22 april kun je er wel 20 per uur zien.

Shutterstock

Over de Lyriden

De komeet Thatcher doet 415 jaar over een rondje om de zon. In 1861 bezocht hij voor het laatst het binnenste zonnestelsel, waartoe ook de aarde behoort, en hij komt pas in 2276 weer terug.

Toch krijgen we elk jaar in april te maken met wat de komeet achterlaat: een regen van vallende sterren, de Lyriden geheten, een meteorenzwerm in de vroege ochtenduren.

© Shutterstock

De naam Lyriden

De zwerm heet zo omdat de vallende sterren lijken te ontstaan in het sterrenbeeld Lier. Dit sterrenbeeld is vrij makkelijk te vinden doordat Wega erin staat, de op vier na helderste ster aan de hemel.

Komeetstof levert vallende sterren op

Kometen bestaan uit rots, stof en ijs, en terwijl ze door het zonnestelsel trekken, laten ze stof en rotsblokken achter. Hun baan wordt dus een lange strook komeetrestanten.

Eind april raakt de aarde deze band, en het resultaat is dat stof en stenen met ongeveer 177.000 kilometer per uur in onze atmosfeer neerstorten en verbranden als vallende sterren.

Onder donkere omstandigheden kun je doorgaans 10 tot 20 vallende sterren per uur zien.

DE LYRIDEN ZIEN

© Shutterstock

ZO GA JE TE WERK

  • Wanneer?

    De Lyriden zijn in de tweede helft van april te zien, en vooral in de nacht van 21 op 22 april. De beste kans om ze waar te nemen heb je van 2.00 tot 3.00 uur in de ochtend van 22 april.

  • Waar?

    Om 3.00 uur vind je het punt van oorsprong 60 graden boven de zuidoostelijke horizon, dat wil zeggen hoog boven je hoofd. De vallende sterren lijken uit dit punt te komen, maar ze kunnen overal aan de hemel opduiken.

  • Fotokans?

    Om vallende sterren te fotograferen gebruik je een groothoeklens, een statief en een intervalontspanner voor je camera, zodat je toestel zelf foto’s neemt terwijl jij van de show geniet.

Lees ook:

Mens

Bestaat ‘mensenhaas’?

2 minuten
Techniek

Supersonisch vliegtuig NASA stijgt volgend jaar op

2 minuten
Fisherman
Vissen

Bijten de vissen beter als het regent?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg