Komeet brengt kleurrijk vuurwerk
Meteoren

De meteorenregen bereikt zijn hoogtepunt van circa 25 vallende sterren per uur op 21 oktober en de volgende drie of vier nachten.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Komeet brengt kleurrijk vuurwerk

In oktober zoeft de aarde een zwerm kosmische stofdeeltjes binnen. Het gevolg van deze Orioniden is een regen van meteoren die op zo’n 100 kilometer hoogte in de dampkring verbranden.

20 oktober 2017 door Jesper Grønne

Op dit moment kun je een ware zwerm van meteoren aan de hemel zien met zo’n 25 heldere vallende sterren per uur.

De meteorenzwerm Orioniden passeert de aarde, en omdat het tevens nieuwe maan is, zullen de vallende sterren extra goed te zien zijn op zaterdag 21 oktober en de volgende drie of vier nachten.

De meteorenzwerm wordt Orioniden genoemd omdat hij lijkt te ontspringen aan het sterrenbeeld Orion.

Maar van zó ver komen de meteoren niet: ze zijn afkomstig van de komeet van Halley in ons eigen zonnestelsel.

BEN JE DOL OP RUIMTEVAART EN HET HEELAL? Neem een abonnement op Wetenschap in Beeld - wij krijgen namelijk ook geen genoeg van de ruimte!

De meteoren zijn te zien als kleurige vuurballen met een staart. De kleuren worden veroorzaakt door gloeiende gassen in de meteoor of in de dampkring. 

Zo doe je dat

  • Rond middernacht staat de zwerm laag aan de oostelijke hemel, maar in de loop van de nacht trekt het middelpunt naar het zuidwesten en komt het hoger te staan. Aan het eind van de nacht zijn de omstandigheden dan ook het best. 
  • Om zo veel mogelijk van de meteorenregen te zien moet je er flink wat tijd voor uittrekken. Het werkt het beste als je je warm aankleedt en in een comfortabele stoel gaat zitten. 
  • Je kunt vrij makkelijk goede foto’s maken van de kleurrijke meteoren. Zet je camera op een statief en gebruik een breed groothoekobjectief. Stel een losse of ingebouwde intervaltimer zo in dat de camera regelmatig een foto neemt.

WIST JE DAT?

De Orioniden zijn stof- en ijsdeeltjes die de komeet van Halley heeft achtergelaten.  

De aarde trekt een keer per jaar door de resten van de komeet, en sommige deeltjes raken onze dampkring met ruim 230.000 km/h. Een aantal trekken er een lang rookspoor aan de hemel. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: