Volg het water! Dat is de mantra achter de zoektocht van wetenschappers naar buitenaards leven. Logisch, want onze ervaring op aarde leert: waar vloeibaar water is, is leven.
In het zonnestelsel onderscheidt de aarde zich van de andere planeten doordat we vloeibaar water aan het oppervlak hebben. Op alle andere planeten is de temperatuur te hoog en verdampt het water, of te laag en bevriest het. Alleen op de juiste afstand van de zon – de bewoonbare zone – is de temperatuur precies goed voor vloeibaar water.
Water van de aarde is een druppel
Als we naar een wereldkaart kijken, nemen de oceanen van de aarde 71 procent van haar oppervlak in beslag, en we noemen onze kleine oase in het zonnestelsel dan ook ‘de blauwe planeet’. Maar omdat onze oceanen niet erg diep zijn, is de hoeveelheid water toch beperkt.
Als je je voorstelt dat we al het water van de aarde opzuigen en in een bol gieten, zou die slechts 1400 kilometer in diameter zijn. Vergeleken met de diameter van de aarde van 12.746 kilometer is dat slechts een druppel.