Junolyd

Juno vangt het geluid van Jupiter op

De NASA-sonde Juno stuurt volop informatie over Jupiter naar de aarde. Nu heeft de sonde met behulp van radiosignalen het geluid van het noorderlicht opgenomen. En dat kan zo uit de soundtrack van een griezelfilm komen.

Het oppervlak is van gas, er woeden enorme stormen en het geluid zou zo uit een griezelfilm kunnen komen.

In zijn reis rond de grootste planeet van het zonnestelsel heeft Juno niet alleen foto's gemaakt van Jupiteren zijn manen. De sonde heeft ook andere meetinstrumenten aan boord, en heeft onder meer het geluid van de enorme gasplaneet opgenomen.

En inderdaad: het klinkt alsof het uit een andere wereld komt. Een heel griezelige wereld.

Video

Geluid is gemanipuleerd

Het geluid dat Juno heeft opgenomen is afkomstig van het noorderlicht van de planeet, en is flink bewerkt. De sonde ving de radiosignalen van het noorderlicht op, die wij normaal gesproken niet kunnen horen.

Het geluid is hoorbaar geworden door de radiosignalen naar het hoorbare spectrum van radiogolven te verplaatsen. Zo krijg je een soort afdruk van het geluid van de planeet.

Het geluid in de video is bovendien flink versneld. Het is een opname van 13 uur die in 25 seconden is samengeperst.

Missie eindigt met een knal

NASA, dat de Juno-missie uitvoert, wil Jupiter zijn geheimen ontfutselen. De sonde had vijf jaar nodig om Jupiter te bereiken en ging op 5 juli in een baan om de planeet.

Tot nu toe heeft hij één rondje om de gasreus gemaakt, maar op 19 oktober komt Juno dichter bij Jupiter. Dan kan hij in 14 dagen een rondje maken.

In totaal zal de sonde 36 keer om de planeet draaien – tot hij te pletter slaat. De astronomen hopen dat hij ons tot die tijd het een en ander kan leren over wat zich afspeelt onder het dichte wolkendek van Jupiter.