Juno stuurt eerste foto's van Jupiter naar de aarde

Een week geleden ging het ruimtevaartuig Juno in een baan om Jupiter, en nu zijn de eerste foto's van de mysterieuze planeet op aarde aangekomen.

Jupiter en manen

De camera JunoCam aan boord van Juno werkt en heeft de eerste data teruggestuurd naar de aarde. De ontvangen foto's zijn wazig, het wachten is nog op foto's in een hogere resolutie. Op de foto is Jupiter te zien met drie van zijn grootste manen: Io, Europa en Ganymedes.

Juno doorstaat de eerste straling

Het ruimtevaartuig Juno van NASA lijkt zijn eerste week in de nabijheid van Jupiter heelhuids te hebben doorstaan. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

'Dit beeld laat zien dat de JunoCam zijn eerste reis door de extreme straling rondom Jupiter heelhuids heeft overleefd en in staat is de planeet het hoofd te bieden. We staan te popelen om de eerste foto's van de polen van Jupiter te zien te krijgen,' aldus Scott Bolton van het Southwest Research Institute in San Antonio.

Gedetailleerde foto's komen eraan

Het duurt 53,5 dagen voordat Juno in zijn huidige baan helemaal om Jupiter heen is. Onderweg blijft de JunoCam foto's maken, maar pas als Juno op 27 augustus dichter bij Jupiter komt, zullen we meer gedetailleerde foto's te zien krijgen.

Op dit moment zet het team achter de Juno-missie alle foto's van de JunoCam op de website van de missie, waar ze openbaar toegankelijk zijn.

Die website vind je hier: The Juno Mission.