Help de astronomen met het vinden van Planeet X

Aan de rand van het zonnestelsel bevindt zich een reusachtige onbekende planeet – denken we. Nu kun je de onderzoekers helpen met het aantonen van zijn bestaan.

Wetenschappers vragen je uit te kijken naar anomalieën in een aantal korrelige foto's.

Ergens aan de rand van het zonnestelsel bevindt zich een nog onbekende planeet. Dat denken de onderzoekers althans, maar tot dusver zijn ze er nog niet in geslaagd de planeet te vinden.

De planetoïden in de buitengebieden van het zonnestelsel gedragen zich vreemd, en hun gedrag valt te verklaren als er een reusachtige planeet met zijn zwaartekracht aan ze trekt.

Het bestaan van de planeet wordt uitsluitend voorspeld op basis van wiskundemodellen.

Onderzoekers vragen om hulp

Maar zelfs met de beste telescopen waar we vandaag de dag over beschikken zijn de astronomen er nog niet in geslaagd het definitieve bewijs van het bestaan van Planeet X of Planeet 9 te vinden.

Ze hebben de planeet immers nog niet waargenomen, en daar kom jij in beeld. Een groep wetenschappers heeft de website Backyard Worlds: Planet 9 in het leven geroepen. Daarop zijn foto's van het buitenste zonnestelsel te zien, die je kunt doorspitten.

Op de foto's moet je dan aangeven waar je iets ziet dat een planeet zou kunnen zijn. Als alle foto's die zijn gemaakt door NASA’s WISE-telescoop geanalyseerd zijn, neemt een onderzoeksteam alle markeringen door.

Wetenschappers vragen je uit te kijken naar anomalieën in een aantal korrelige foto's.

Iedereen kan meedoen

De hoop is dat de astronomen met behulp van alle observaties een definitief bewijs van het bestaan van de planeet kunnen vinden.

Je hebt geen speciale vaardigheden nodig om mee te kunnen doen. Als je op de site landt, krijg je een korte introductie te zien, die je uitlegt waar je op moet letten.

Meld je aan voor de planetenjacht op Backyard Worlds: Planet 9