Saturn

Haal de ringen en manen van Saturnus naar je toe

GIDS VOOR DE ZOMERNACHT: Op dit moment staat Saturnus dicht bij de aarde en wordt de planeet perfect verlicht door de zon. Als je Saturnus en zijn manen wilt observeren, moet je het nu doen.

GIDS VOOR DE ZOMERNACHT: Op dit moment staat Saturnus dicht bij de aarde en wordt de planeet perfect verlicht door de zon. Als je Saturnus en zijn manen wilt observeren, moet je het nu doen.

Shutterstock

Over Saturnus

De op een na grootste planeet van het zonnestelsel, Saturnus, staat nu op één lijn met de aarde en de zon.

Dat betekent dat hij relatief dicht bij de aarde is (maar toch nog ruim 1 miljard kilometer ver), en dat de zijde die naar ons toe gekeerd is, in het zonlicht baadt.

Door die twee factoren heb je nu de beste kans van het jaar om Saturnus eens goed te bekijken.

Manen komen tevoorschijn met verrekijker

Met het blote oog lijkt Saturnus net een heldere, gele ster, maar met een verrekijker zie je al dat de planeet ovaal is – dat komt door zijn enorme stelsel van ringen van ijs en stof.

Naast die ringen kun je met wat mazzel ook de grootste maan van Saturnus, Titan, waarnemen, en heb je een grote sterrenkijker met een lens van circa 150 millimeter, dan kun je ook de manen Rhea, Tethys, Dione, Enceladus en Japetus zien.

Gids voor Saturnus

stjernekort
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

Op 2 augustus staat Saturnus net na 2.00 uur op z’n hoogst aan de hemel. Kijk pal naar het zuiden, 15 graden boven de horizon – afhankelijk van waar je je precies bevindt. Hoe verder naar het noorden je bent, des te lager Saturnus staat.

ZICHTBAARHEID VAN DE MANEN

Met een verrekijker kun je de ovale vorm van Saturnus zien en iets links van de planeet mogelijk ook de maan Titan. Met een telescoop kun je rechts van Saturnus meerdere manen zien.

ZICHTBAARHEID VAN DE RINGEN

Met een kleine telescoop krijg je de ringen van Saturnus in beeld. Met een grotere telescoop zie je dat de ringen uit banden bestaan van ijsklompen met een diameter van 0,01 tot 10 meter.