perseïden

Duizenden vallende sterren verlichten de hemel

Als we het spoor van een verre komeet kruisen, ontstaat er een waar vuurwerk van vallende sterren. Zo ervaar je de meteorenzwerm Perseïden op de beste manier.

9 augustus 2018 door Rosina Hein Bertelsen

Tussen 11 en 13 augustus vallen de sterren bij bosjes – en gaan al je wensen in vervulling.

De komeet Swift-Tuttle komt eens in de 133 jaar door het binnenste zonnestelsel, tussen de zon en Jupiter, en laat een spoor van stof en steentjes achter.

Hoewel de komeet al snel weer op grote afstand van de aarde is, blijft de rommel achter in het binnenste zonnestelsel, en de aarde trekt elk jaar door dat permanente spoor van de staart.

100 vallende sterren per uur

Vanaf de aarde zien we het stof en de steentjes, die in de atmosfeer verbranden, als een vuurwerk van vallende sterren.

De wolk van deeltjes wordt Perseïden genoemd, en met een beetje geluk en helder weer kun je wel 100 vallende sterren per uur waarnemen.

Brandende deeltjes worden vallende sterren

De Perseïden treffen de dampkring van de aarde met een snelheid van 60 kilometer per seconde. Ze duwen de lucht daardoor zo hard voor zich uit dat die tot meer dan 1000 graden Celsius verhit wordt.

In deze hoge temperaturen verbranden de kleine meteoren, en deze brandende deeltjes zien we als vallende sterren.

Vallende sterren en vuurbollen

De laatste keer dat de komeet Swift-Tuttle dichtbij genoeg was om hem met een verrekijker te kunnen zien, was in 1992, en de volgende keer dat we hem kunnen zien is in 2126.

Elk jaar passeren er circa 30 meteorenzwermen die vanaf de aarde te zien zijn. Een meteoor die helderder aan de hemel te zien is dan de planeet Venus, wordt een vuurbol genoemd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: