Dubbelzon danst aan de avondhemel

Op 9 juni, tijdens het zeldzame verschijnsel van de dubbelzon, zien de zon en maan er bijna hetzelfde uit. Dat komt doordat de maan eerder opkomt dan de zon ondergaat.

Op 9 juni staan zon en maan een kwartier voor zonsondergang even hoog aan de hemel. Je draait gewoon 180 graden rond om de twee hemellichamen te zien, die dan ongeveer even groot zijn en beide een rode gloed hebben.

Een kwartier voor zonsondergang kun je twee lichtgevende ‘zonnen’ aan de hemel meemaken.

De volle maan en de zon zullen evenveel licht geven wanneer ze beide op ongeveer 1 graad boven de horizon te zien zijn.

  • WAT: Dubbelzon boven Nederland en België

  • WANNEER: 9 juni 2017 om 21.46 uur (Amsterdam)

De zon in noordwest en de maan in zuidoost staan pal tegenover elkaar. De aarde en de maan hebben een iets ovale baan, waardoor de maan een halfuur eerder opkomt dan de zon ondergaat.

Wil je het verschijnsel zien, sta dan klaar als de zon net boven de horizon is. Zijn licht is dan zo zwak dat je er direct naar kunt kijken.

Zo doe je dat:

  • Zoek een plek waar je de horizon zowel in noordwestelijke als in zuidoostelijke richting kunt zien. Bijvoorbeeld op een hoog gebouw, een heuvel of een duintop.

  • Kijk niet recht tegen de zon in totdat hij laag boven de horizon staat en zwak straalt. Anders kunnen je ogen beschadigd raken door het felle licht.

  • Een foto maken van de ‘twee zonnen’ kan met een fisheye-objectief. Daarmee krijg je een rond beeld, waardoor je de hele hemel er tegelijkertijd op hebt staan. Je ziet dus de zon en de maan in één en dezelfde foto.