© NASA/Montage

Drie planeten komen bij elkaar

Maandag heb je een unieke kans om een bijzonder astronomisch verschijnsel te zien. Drie planeten van ons zonnestelsel laten zich tegelijk zien aan de hemel.

15 maart 2018 door Jesper Grønne en Babak Arvanaghi

Op maandag kun je getuige zijn van een spectaculair astronomisch verschijnsel. 

De drie planeten Mercurius, Venus en Uranus zijn dan tegelijkertijd aan de nachtelijke hemel te zien. 

Dit kan gebeuren doordat de planeten met een verschillende snelheid om de zon draaien en elkaar daardoor af en toe inhalen.

Laag aan de horizon zie je de rotsplaneet Venus, die bijna volledig belicht wordt. Iets verder naar boven staat de kleinste planeet van het zonnestelsel, Mercurius. Die is maar voor 25 procent belicht, dus door een verrekijker zie je een mooie fase van de planeet. 

Daar weer boven zie je de op een na verste planeet van het zonnestelsel, Uranus.

Zo ga je te werk

  • Aan het eind van de schemering, een uur na zonsondergang, zie je Venus, Mercurius en de maan. Kijk laag naar de horizon in westelijke richting. Zorg er dus voor dat je vrij zicht hebt.
  • Met een gewone verrekijker zie je de fase van Mercurius, de fel verlichte planeet Venus en de maan. Steun met je verrekijker tegen een boom, dan is het beeld rustiger. 
  • Met een telescoop kun je de fraaie, blauwe ijsplaneet Uranus waarnemen, die op 2.989.780.751 kilometer van de aarde staat. Een kleine telescoop is voldoende, maar met een grotere telescoop zie je de mooie blauwe kleur van Uranus beter. 

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: