Moon surface view

NASA's superfoto van de maan

NASA heeft een zeer gedetailleerde foto van de maan uitgebracht, waarmee je ver op het maanlandschap kunt inzoomen.

27 maart 2014

Een nieuwe, baanbrekende foto van de oppervlakte van de maan brengt je dichterbij dan ooit. Het is net alsof je in een landingsvaartuig zit.

Met een resolutie van 2 meter per pixel laat de nieuwste maanfoto van ruimtevaartorganisatie NASA weinig aan de fantasie over. De afbeelding is zo gedetailleerd dat je in kunt zoomen op de kleinste details op het maanoppervlak en nieuwe en oude kraters kunt bestuderen.

Foto is een lappendeken

In feite is de afbeelding een mozaïek van 10.582 foto's, gemaakt door de ruimtesonde Lunar Reconnaissance Orbiter, die al vijf jaar om de maan vliegt.

De fot beslaat een gebied van 2,54 miljoen vierkante kilometer bij de noordpool van de maan, groter dan Texas en Alaska bij elkaar, en hij is maar liefst 680 gigapixel groot.

Resolutie is een record

Eén gigapixel is een miljard pixel of 1000 megapixel. Ter vergelijking: de digitale spiegelreflexcamera D800 van Nikon, de consumentencamera met de hoogste resolutie, heeft 36,3 megapixel.

De afbeelding van NASA past dan ook niet op een gewoon geheugenkaartje. Zelfs gecomprimeerd is het bestand 950 gigabyte groot.

Filmrol is 45 cm breed

Gigapixel-afbeeldingen zijn vrijwel altijd samengestelde, digitale foto's, omdat er niet veel camera's bestaan die genoeg gegevens voor 1 gigapixel kunnen opslaan bij het nemen van één foto.

Een uitzondering is de zogeheten Gigapxl-camera, die rond de eeuwwisseling werd ontwikkeld. Om een foto van vier gigapixels te maken, maakt de camera gebruik van fysieke negatieven die maar liefst 45 bij 22,5 centimeter meten.

Bekijk hier de maanfoto van NASA

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: