Apollo 17 arkiv - foto 1

Privéfoto's van de maan: toen Apollo 17 op bezoek kwam

Ze scheren zich, racen rond in een maanwagen en doen een dutje. Bekijk privébeelden van de astronauten van de laatste maanmissie, Apollo 17, in december 1972.

30 maart 2016 door Casper Fauerholdt en Signe Sørensen

Als een op zolder vergeten kist met oude liefdesbrieven en schoolfoto's is het enorme fotoalbum van NASA van de Apollomissies uit de archieven tevoorschijn gekomen.

Tijdens de missies namen de astronauten duizenden foto's van zichzelf en hun omgeving. Sommige zijn duidelijk missers, maar andere zijn zo scherp en levensecht, dat je je een goed beeld kunt vormen van de avontuurlijke maanlanding.

10.000 privéfoto's van Apollo

De ruim 10.000 foto's van de in totaal 11 bemande Apollomissies doken in 2015 op de fotowebsite Flickr op.

Dat was het werk van het Project Apollo Archive, een hobby van twee ruimtenerds: de IT-manager Kipp Teague uit Virginia en zijn vriend Eric Jones.

Sinds de jaren 1990 hebben de twee duizenden foto's verzameld en geordend die onder andere door de astronauten zelf zijn genomen met de Hasselblad-camera die voor op hun ruimtepak was bevestigd.

Alle foto's zijn nu geüpload en gratis toegankelijk in hoge kwaliteit, zodat elke enthousiasteling het gevoel kan krijgen dat hij met de astronauten zelf op de maan staat.

Apollo 17 was de laatste

Apollo 17 was de laatste maanlanding; er waren toen 12 mensen op de maan geweest. Ondanks alle foto's en de monsters van maanstof rees steeds meer de vraag of de missies het geld wel waard waren. Lees meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: