Titanic illustration

Maan speelt rol in Titanicramp

Astronomisch verschijnsel creëerde tij dat ijsberg een zetje gaf.

17 september 2012

Een zeer zeldzaam samenspel van hemelverschijnselen kan bijgedragen hebben aan de schipbreuk van de Titanic – de beroemdste scheepsramp ooit, met 1500 doden. Die opzienbarende theorie komt van een team astronomen van de Amerikaanse Texas State University-San Marcos. Door de astronomische gebeurtenissen ontstond er een buitengewoon krachtig getij, dat een vloot ijsbergen naar het zuiden stuurde, recht op de route van de Titanic af.

Op 4 januari 1912 – bijna drieënhalve maand voor de ramp – stond de maan het dichtst bij de aarde sinds 1400 jaar. Verder was het op zes minuten na vollemaan. En bovendien had de aarde de dag daarvoor zijn kortste afstand tot de zon van die hele maand. Deze zeer zeldzame combinatie van vollemaan en de positie van maan, zon en aarde veroorzaakte een krachtig getij, een zogeheten springvloed, waardoor ijsbergen de kans kregen om zich los te scheuren en naar het zuiden af te drijven.

Titanic stuitte op meer ijs dan normaal

Volgens berekeningen oefende het tij invloed uit op schotsen die afkomstig waren van de Groenlandse fjorden, maar op laag water waren gestrand bij het schiereiland Labrador en Newfoundland in Canada. Het getij stuurde mogelijk een hele vloot van ijsschotsen in de richting van een zuidelijke zeestroom, wat kan verklaren waarom er in het voorjaar van 1912 zo veel ijsbergen waren op de Atlantische vaarroutes.

Vóór de ramp kreeg de Titanic de hele dag al meldingen van andere schepen over ijsbergen en schotsen op de route, waarop kapitein Smith de koers iets naar het zuiden verlegde. Toch voer de Titanic op zondag 14 april om 23.40 uur op volle kracht tegen een ijsberg aan. Slechts twee uur en 40 minuten later zette het reuzenschip koers naar de bodem van de Atlantische Oceaan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: