Shutterstock
Månen og Saturn

Maan maakt een praatje met vijf planeten

18 juni 2022: De maan, Saturnus, Jupiter, Mars, Venus en Mercurius. Die staan op één lijn aan de hemel – en je kunt ze met het blote oog zien.

Over het verschijnsel

Heel vroeg in de ochtend van 18 juni staat de maan op één lijn met een aantal planeten.

Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars.

Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.

De meeste planeten zullen eruitzien als heldere sterren, maar als je goed kijkt – bijvoorbeeld met een gewone verrekijker – kun je zien dat Saturnus een andere vorm heeft dan de rest.

Zijn enorme ringen geven hem een bijzondere ovale vorm. De ogenschijnlijk intieme ontmoeting tussen de maan en de planeten is uiteraard een illusie. Zo staan de maan en Saturnus in feite 1,4 miljard kilometer van elkaar – negen keer de afstand tussen de aarde en de zon.

Gids voor het verschijnsel

Stjernehimmel 9
©

Waar en wanneer?

Je ziet de maan en de planeten op 18 juni vroeg in de ochtend. Ze zijn een uur of twee zichtbaar, tot de planeten circa een uur voor zonsopgang in het licht van de zon verdwijnen.

Zichtbaarheid

De hemellichamen zijn helder en zijn goed met het blote oog te zien. Ze staan laag boven de horizon in zuidelijke en oostelijke richting, met de planeten links van de maan.

De ovale vorm van Saturnus is met een verrekijker of telescoop te zien. Om een foto te maken heb je een statief en een telelens nodig. Pas op dat je de heldere maan niet overbelicht.