Moon closeup

26 kandidaten naar de maan

Een gigantische prijs leidt tot een nieuwe race naar de maan met ambitieuze projecten van over de hele wereld. Dit zijn de kandidaten, en zo schatten we hun kansen in.

6 februari 2012

D e opdracht was helder: stuur een robot naar de maan, laat hem 500 meter rijden en zend de gegevens naar de aarde. Dan maak je kans op een prijs van 20 miljoen dollar (± 15 miljoen euro). De wedstrijd is uitgeschreven door het internetbedrijf Google, maar wordt georganiseerd door X Prize Foundation. Deze organisatie wil het onderzoek naar onze buurman in het zonnestelsel, de maan, nieuw leven in blazen.

Sinds de bemande – en extreem dure – expedities in de jaren 1960 en 1970 hebben de grote ruimtevaartnaties niet al te veel meer gedaan om de maan beter te leren kennen. En omdat de nationale programma’s de broekriem flink moeten aanhalen, denkt Google dat de tijd rijp is om particuliere spelers toe te laten. Dus de prijs wordt uitgeloofd om de creatieve krachten in de wereld aan te sporen en te activeren – ook buiten de sector die zich normaal met ruimtevaart bezighoudt.

Een wedstrijd werkt

Ervaringen van eerdere wedstrijden bewijzen dat dit werkt. Zo werd er in 2004 een prijs van 10 miljoen dollar uitgeloofd aan het team dat als eerste drie mensen tot op 100 kilometer hoogte kon brengen.

De Ansari X Prize heeft geleid tot de ontwikkeling van SpaceShipOne, dat korte ruimtevluchten aan toeristen gaat aanbieden. Ook in de kindertijd van de vliegtuigen zorgden grote geldprijzen voor een injectie in de ontwikkeling.

Kandidaten konden zich tot eind 2010 aanmelden. 33 teams van overal ter wereld stonden op de lijst, maar drie lieten het al snel afweten. In het najaar van 2011 waren er nog 26 teams in de race, maar waarschijnlijk vallen er nog wel meer af, omdat de klus ze boven het hoofd groeit of omdat de spaarpot leeg is.

Dit zijn de teams

Op de volgende pagina's zie je wat de deelnemende teams zijn en hoe wij hun kansen in de wedstrijd inschatten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: