Foster + Partners/ESA

Kosmische straling stelt harde eisen aan maanmissie

Uit nieuwe metingen blijkt hoe lang astronomen op de maan kunnen staan zonder last te krijgen.

De Chinese sonde Chang’e 4, die op de maan geland is, heeft de eerste nauwkeurige metingen verricht van de kosmische straling aldaar.

De metingen zijn gedaan met het Duitse instrument LND, en de resultaten zijn gepresenteerd door het German Aerospace Center in Duitsland.

Uit metingen van de sonde Chang'e-4 blijkt dat astronauten hooguit 700 dagen op de maan kunnen verblijven in de loop van hun carrière.

© CNSA & NAOC

Een astronaut op de maan blijkt blootgesteld te worden aan 200 keer zo veel straling als op aarde, waar we beschermd worden door het magnetisch veld en de atmosfeer.

Dat is 2,6 keer zo veel als de straling die de bemanning van het ruimtestation ISS voor zijn kiezen krijgt.

Risico op kanker mag maar 3% stijgen

De straling op de maan bestaat uit deeltjes van de zon en supernova-explosies en kan in hoge doses kankerverwekkend zijn.

Dat stelt eisen aan de bescherming van de astronomen die NASA in 2024 naar de maan wil sturen, en vooral aan degenen die later op een permanente basis gaan werken.

Als bescherming tegen de kosmische straling kan een basis in het maanstof worden begraven.

© Foster + Partners/ESA

Volgens NASA mogen astronomen niet worden blootgesteld aan straling die het risico op kanker met meer dan 3 procent verhoogt. Dat betekent dat ze zonder andere bescherming dan een ruimtepak maar 700 dagen van hun leven op de maan mogen verblijven.

Op een permanente basis die bedekt is met zeker 50 centimeter maanstof zijn mensen beter beschermd. Een aantal verblijven van een halfjaar per keer is dan verantwoord.