Maanwagen te koop

Koop je eigen maanwagen

Een oude maanwagen van NASA kan nu van jou worden. Het 50 jaar oude voertuig wordt op een veiling aangeboden aan de hoogste bieder.

18 april 2016 door Babak Arvanaghi

Droom jij altijd al van je eigen maanwagen? Dan is dit je kans.

Oké, het voertuig is allang met pensioen, roest en de tand des tijds hebben zijn sporen erop nagelaten en de ruimtewagen, door Browning Engineering voor NASA ontwikkeld, heeft de aarde nooit verlaten.

Maar ooit was dat wel het plan. En bovendien was de roestbak een stap op weg naar de rovers die de Apollo-missies in de jaren 1970 meenamen naar de maan.

Maanwagen was te chic voor schroothoop

RR Auctions heeft op dit moment een vroeg concept van de maanwagen te koop. Het voertuig, dat de naam Brown LSSM draagt, werd in 1965 en 1966 ontwikkeld en geproduceerd.

Het is echter nooit in gebruik genomen en werd na afloop van de tests naar de schroot gestuurd. Maar op de losplaats vond de schroothandelaar het zonde, en hij besloot het afgedankte voertuig te houden.

In oktober 2015 dook het weer op in een achtertuin, en nu is het dus te koop.

De tijd heeft duidelijke sporen nagelaten op het 50 jaar oude voertuig. Foto: RR Auctions.

Een maanwagen is duur

Het voertuig bestaat voornamelijk uit aluminium om het gewicht laag te houden. De wielen zijn extra groot gemaakt om navigatie op de maan mogelijk te maken.

De 50 jaar oude elektrische motor zit er nog steeds in, maar is dusdanig verroest dat hij niet meer werkt.

Over de echtheid van het voertuig bestaat geen twijfel. Onderzoekers hebben bevestigd dat het inderdaad gaat om een vroeg prototype van een maanrover. Je moet dan ook diep in de buidel tasten als je de oude maanwagen wilt kopen: de verkoop zal naar verwachting 125.000 dollar opleveren – ruim 110.000 euro.

De veiling loopt tot en met donderdag 21 april.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: