Kerstmaan dompelt de nacht onder in zilver

MAANGIDS: Op 22 december werpt de vollemaan zijn koele zilveren schijnsel over het winterse landschap, en er is ook iets zeldzaams te zien – je hebt vrij zicht op de polen van de maan.

NASA

OVER DE KERSTMAAN

‘Kerstmaan’ of ‘koude maan’ wordt hij wel genoemd, de vollemaan vlak voor kerst, en dit jaar is hij op 22 en 23 december aan de nachthemel te zien.

Met zijn koele zilveren schijnsel kondigt de grote kerstmaan van oudsher de komst van de winter aan – maar de amateurastronoom in jou kan ook de kraters van de maan waarnemen.

© NASA

Normaal zijn de kraters van de maan het duidelijkst te zien van twee tot twaalf dagen vóór vollemaan, vooral rond de grens van licht en donker op de maanbodem. Hier valt het zonlicht schuin op het oppervlak, waardoor de kraterranden verlicht worden, terwijl de gaten in het donker blijven liggen. Door het contrast zie je de kraters beter.

Met vollemaan valt het zonlicht echter rechter op de kraters, waardoor ze minder goed te zien zijn – behalve bij de polen. Hier valt het licht nog steeds schuin in, zodat het contrast tussen licht en donker rond de kraterformaties groot is en ze goed te zien zijn.

© NASA

MAANGIDS

Julemånen (markeret med kryds) drysser sit sølvskær udover natten fra en position lige mellem stjernebillederne Tvillingerne og Orion.

© Stellarium/Oliver Larsen

ZO GA JE TE WERK:

  • WAAR EN WANNEER?

    De maan komt op in het noordoosten, op 22 december rond 16.30 uur (Amsterdam) en blijft tot de ochtend daarna aan de hemel. De maan is maximaal vol (99%) om 18:48 uur. Hij staat dan in het oosten op circa 20 graden boven de horizon.

  • ZICHTBAARHEID

    Grotere maankraters zijn met het blote oog te zien als donkere vlekken, maar met een verrekijker of een kleine telescoop zie je ze al stukken beter.

Lees ook:

halvemaan juni
De maan

Halvemaan toont details in 3D

0 minuten
dark side of the moon
De maan

'De maan heeft een donkere kant'

0 minuten
De maan

Mens veroverde de maan

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!