Kerstmaan dompelt de nacht onder in zilver

MAANGIDS: Op 12 december werpt de vollemaan zijn koele zilveren schijnsel over het winterse landschap, en er is ook iets zeldzaams te zien – je hebt vrij zicht op de polen van de maan.

NASA

OVER DE KERSTMAAN

‘Kerstmaan’ of ‘koude maan’ wordt hij wel genoemd, de vollemaan vlak voor kerst, en dit jaar is hij op 12 en 13 december aan de nachthemel te zien.

Met zijn koele zilveren schijnsel kondigt de grote kerstmaan van oudsher de komst van de winter aan – maar de amateurastronoom in jou kan ook de kraters van de maan waarnemen.

© NASA

Normaal zijn de kraters van de maan het duidelijkst te zien van twee tot twaalf dagen vóór vollemaan, vooral rond de grens van licht en donker op de maanbodem. Hier valt het zonlicht schuin op het oppervlak, waardoor de kraterranden verlicht worden, terwijl de gaten in het donker blijven liggen. Door het contrast zie je de kraters beter.

Met vollemaan valt het zonlicht echter rechter op de kraters, waardoor ze minder goed te zien zijn – behalve bij de polen. Hier valt het licht nog steeds schuin in, zodat het contrast tussen licht en donker rond de kraterformaties groot is en ze goed te zien zijn.

© NASA

MAANGIDS

ZO GA JE TE WERK:

  • WAAR EN WANNEER?

    De maan komt op 12 december om 16.52 uur (Amsterdam) op boven de noordoostelijke horizon en staat tot aan de volgende ochtend aan de hemel.

    De vollemaan is vanaf 18.00 uur voor 99,7% vol. In de loop van de avond trekt hij langs de hemel, nog steeds als een mooie ronde cirkel.

  • ZICHTBAARHEID

    Grotere maankraters zijn met het blote oog te zien als donkere vlekken, maar met een verrekijker of een kleine telescoop zie je ze al stukken beter.

Lees ook:

Zon

Satellieten ontcijferen de laatste raadsels van de zon

19 minuten
Een totale maansverduistering veroorzaakt een bloedmaan.
De maan

Binnenkort is er in Nederland weer een maansverduistering te zien

4 minuten
Zonsverduistering
Zonsverduistering

6 dingen die je niet wist over zonsverduisteringen

3 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!