Shutterstock
Maan licht op tegen donkere achtergrond

Kan een telescoop voetsporen zien op de maan?

In 1969 zetten de Apollo 11-astronauten voet op de maan, maar zijn daar met een telescoop nog sporen van te zien?

Telescopen op aarde kunnen de objecten die Apollo-missies op de maan hebben achtergelaten niet zien – daar zijn ze te klein voor.

Zelfs de Hubbletelescoop kan geen Apollo-objecten op de maan zien. Daarvoor zouden de voorwerpen bijna 100 meter lang moeten zijn, en het grootste is iets meer dan 5 bij 4 meter.

Maar de Lunar Reconnaissance Orbiter, die om de maan draait, komt tot op 24 kilometer van het oppervlak en fotografeerde in 2012 enkele landingsplekken van maanmissies.

Op de beelden van de landingsplaats van Apollo 11 zijn duidelijk achtergelaten voorwerpen te zien, waaronder een meetinstrument dat data over maanbevingen naar de aarde terugstuurde en voetafdrukken van Neil Armstrong van een niet-geautoriseerde excursie naar de krater Little West op ongeveer 50 meter afstand – het verst dat een astronaut van de landingsplek is geweest.

Achtergelaten voorwerpen op de maan

De donkere sporen rond de maanlander (LM), de laserreflector (LRRR) en de seismometer (PSEP) zijn de eerste stappen van Armstrong en Aldrin op de maan.

© NASA

Apollo 11 liet apparatuur en voetsporen achter

Laserreflector

Reflecteert vanaf de aarde verstuurde laserstralen, zodat we de afstand tot de maan kunnen berekenen.

Landingsmodule

De resten van het landingsvaartuig dat werd afgekoppeld toen de astronauten terugkeerden.

Seismograaf

Dit apparaat mat drie weken maanbevingen en stuurde data naar de aarde.

Voetsporen

Sporen van Armstrongs wandeling naar een krater 50 meter van de landingsplek.

De sonde keerde een paar keer terug naar de landingsplekken. Hij nam bij verschillende zonnestanden onder dezelfde hoek foto’s van de landingsplekken, waardoor de schaduw van het schroot te volgen was.

De meeste geplante vlaggen stonden nog overeind.

Dat verraste de onderzoekers: ze hadden niet verwacht dat de vlaggen het meer dan 40 jaar zouden volhouden bij de temperatuurschommelingen van een paar honderd graden, het vacuüm en de sterke uv-straling.

Alleen de allereerste vlag, geplant door Neil Armstrong, staat er niet meer. Die werd omvergeblazen door de uitlaatgassen toen de astronauten weer opstegen.