Supermoon top

Het is het seizoen van de supermaan

Onze natuurlijke satelliet laat zich van zijn mooiste kant zien wanneer in november en december twee keer een supermaan aan de nachtelijke hemel verschijnt. En de maan is in 70 jaar niet zo dicht bij de aarde geweest.

1 november 2016 door Nanna Vium

Als je niet een unieke kans wilt missen om de maan bijna zo dicht bij de aarde te zien als het maar kan, dan kun je de komende weken maar beter de kalender goed in de gaten houden.

Deze herfst en winter zijn namelijk het seizoen van de zogeheten supermaan, die op 16 oktober, 14 november en 13 december voorkomt.

En het wordt nog spectaculairder.

Zo dicht als de maan op 14 november bij de aarde staat, stond hij voor het laatst in 1948, en de volgende keer is op 25 november 2034.

Maximaal effect bij vollemaan

Deze video legt uit hoe het komt dat de afstand tussen de maan en de aarde wisselt.

Een supermaan treedt op als de maan dicht bij de aarde staat. Hij lijkt dan groter aan de hemel.

Om als 'supermaan' aangemerkt te worden, moet de maan binnen 90 procent van de kortst mogelijke afstand tot de aarde komen.

Op 14 november bevindt het middelpunt van de maan zich op maar 356.509 kilometer van dat van de aarde. Hij ziet er dan tussen de 12 en 14 procent groter en 30 procent lichter uit dan normaal.

Nieuwe- en vollemaan kunnen een supermaan zijn vanwege de elliptische baan van de maan, maar het maximale effect wordt alleen bij vollemaan bereikt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: