Shutterstock
Maan astronaut

ESA heeft ambitieus maanplan

Volgens de directeur-generaal van ESA zal het economische potentieel van de maan in de komende tien jaar duidelijk worden.

Josef Aschbacher, directeur-generaal van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, zegt in een interview dat hij vastbesloten is om binnen tien jaar een Europese astronaut op de maan te krijgen.

Hij voorspelt dat het economisch potentieel van de maan in het volgende decennium duidelijk zal worden.

‘We staan nog maar aan het begin van een duurzaam gebruik van de maan voor onze projecten,’ zegt hij.

Hoewel het economisch potentieel van de maan nog onbekend is, zegt Aschbacher dat hij er ‘persoonlijk van overtuigd is dat het de moeite waard is’.

Moeilijke periode voor ESA

De begroting zal een rol spelen, zegt Aschbacher. ESA bereidt zich voor op een ministerraad in november, waarop de ESA-lidstaten de begroting voor de komende drie jaar zullen vaststellen.

Het afgelopen jaar was niet het gemakkelijkste voor ESA. De Europese Ariane 6-raket is nog steeds niet gelanceerd en de Europese bijdrage aan de Artemismissie is nog altijd niet onderweg naar de maan.

Maar ESA heeft het afgelopen jaar ook successen geboekt, zegt de directeur-generaal.

Hij wijst op de eerste vlucht van de Vega-C-raket en de eerste ruimtetop, waarop de ESA en de EU gezamenlijke besluiten hebben genomen.

De aankondiging van Rusland dat het zich uit het internationale ruimtestation ISS zal terugtrekken zodra het zijn eigen ruimtestation heeft gebouwd, leidde ook tot onzekerheid voor ESA en andere ruimtevaartorganisaties.

Maar hoewel de toekomst van het ISS onzeker is, vliegt er binnenkort een nieuwe generatie astronauten naar Lunar Gateaway, een klein ruimtestation in een baan om de maan, aldus Aschbacher.